Fysikens svar på djupa frågor
I sin nya bok Existential Physics går fysikern Sabine Hossenfelder genom en rad stora frågor. Existerar det förflutna? Vad är medvetande? Går det att förutsäga människors beteende? Och så vidare. Ibland är hennes svar överraskande, och ofta är de lite på tvärs mot gängse berättelser i den populärvetenskapliga litteraturen. Flera vanliga resonemang avfärdar hon som icke-vetenskapliga – inte ovetenskapliga, utan helt utanför det som vetenskapen kan säga något om.
Sabine Hossenfelder kan vara ganska barsk i tonen. När hon tycker att något är trams så säger hon det – lite som en Agnes Wold för fysiken. Många älskar att budskapet är tydligt och klart, men också att hon verkligen lyssnar och engagerar sig i de frågor hon får från läsare och tittare. Att hon är populär syns bland annat på hennes kanal på Youtube, Science without the gobbledygook (Vetenskap utan rappakaljan), som har över en halv miljon prenumeranter.
Hon leder också en forskargrupp som studerar kvantgravitation, och är väldigt aktiv när det gäller att debattera både vetenskapliga idéer och forskningens inriktning. Hon har gjort sig känd som en stark kritiker av att använda skönhet som kriterium för vilka teoretiska idéer som är värda att följa. Det är klart att många inte håller med henne, och inte heller hon sitter ju inne med hela facit på hur världen är. Hennes sätt att argumentera är ändå uppfriskande.
Boken är lättillgänglig i tonen, men ganska tät eftersom vissa delar av nödvändighet är fulla av knepiga begrepp och hänvisningar till stora idéer. Eftersom den är ganska underhållande läste jag vissa delar alldeles för fort och vill nog gå tillbaka igen för att ta till mig mer av resonemangen.
Existential Physics
Sabine Hossenfelder
Atlantic Books
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.