Kan jag tanka fossilfritt?

Finns det fossilfri diesel och bensin? Var kan man tanka det? Och hur miljövänligt är det? /Paul Östling

Publicerad

Inget drivmedel är helt fossilfritt, om man gör en livscykelanalys.
Bild: Getty images

Svar av Martin Tunér, professor i förbränningsmotorer, Lunds tekniska högskola

Nästan fossilfri diesel finns, men inga drivmedel och ingen elektricitet är ännu helt fossilfria. Det beror på att fossil energi används överallt i vår omgivning, till exempel för tillverkning av stålet som används i anläggningar för framställning av drivmedel och el. Denna belastning minskar dock i takt med att förnybar energi används i större utsträckning.

För att veta hur stor klimat- och miljöpåverkan olika drivmedel och el har, används så kallade livscykelanalyser, där man räknar in allt från produktion och användning till skrotning. Med sådana analyser kan man exempelvis se att biogas är det drivmedel som har minst fossilt innehåll per energimängd, med svensk el som god tvåa. Bränslet HVO, som framställs ur avfallsfetter och vegetabiliska oljor, är godkänt för många dieselfordon och kan tankas på många mackar i Sverige. Det ger enligt Energimyndigheten nära 80 procent lägre klimatpåverkan än fossil diesel.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Ett annat alternativ är det som kallas för biodiesel, som framställs från fettsyror från raps och andra vegetabilier. I dag blandas biodiesel också obligatoriskt in i all diesel som säljs i Sverige för att minska det fossila innehållet. Enligt lagen om reduktionsplikt ska dieselns klimatpåverkan reduceras med 66 procent till 2030 och inblandning av HVO/biodiesel är en möjlighet att uppnå detta.

För bensin föreskriver lagen om reduktionsplikt enbart en minskning av 28 procent till 2030, vilket speglar att det ansetts svårare att utveckla biobensin som uppfyller alla bränslekrav. Bensin som säljs har i dag upp till 10 procent etanol, och det görs lovande tester med exempelvis HVO-baserad biobensin, som skulle kunna minska klimatpåverkan avsevärt mer än 28 procent. Här krävs definitivt mer forskning och utveckling.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor