Premium

Alla vill prata med nya roboten

En AI-baserad chattjänst som svarar på alla dina frågor, skriver texter och datorprogram är den stora snackisen i teknikvärlden just nu. Vad är det nya med Chat GPT?

Publicerad

Med den nya chatt-boten Chat GPT går det att prata om allt och få (oftast) vettiga svar.
Bild: Getty images

Skriv in en fråga om allt från programmering till middagstips och roboten svarar på ett detaljerat och närmast mänskligt sätt. På mindre än en vecka har chattroboten med namnet Chat GPT fått miljoner användare. Bakom tjänsten, som är öppen för alla och som klarar de flesta språk, inklusive svenska, står organisationen Open AI.

Magnus Sahlgren, forskningschef för språklig AI på organisationen AI Sweden, reder ut vad som är det nya med Chat GPT.

Chattrobotar används redan av företag för att svara på frågor i kundtjänsten, hur skiljer sig Chat GPT från dessa?
– Det nya är att det är den första generella chatt-boten som inte är byggd för en specifik uppgift, utan det går att prata med den om allt.  Folk upplever det som ett väldigt intuitivt sätt att interagera och det har skapat en enorm kreativitet.

Vad är det nya rent tekniskt?
– I grunden ligger en generell språkmodell som tränats med stora mängder text för att kunna svara på frågor och konversera.  Innovationen är att Open AI kombinerat språkmodellen med något som kallas förstärkt inlärning.  Det innebär att användarfeedback används för att hela tiden förbättra modellen. Ju mer folk använder tjänsten desto bättre blir den eftersom den lär sig hela tiden.

Så här svarar Chat GPT på frågan om hur tjänsten fungerar.

Vad tänkte du när du testade första gången?
– Den är väldigt bra på väldigt, väldigt mycket. Men för oss som jobbar med de här modellerna är det kanske inte så förvånande, utan något jag förväntat mig. Det som är roligast är att se hur kreativa folk är när det gäller hur man kan använda modellen. Det kommer otroligt många exempel på hur den kan användas och till exempel integreras i olika appar.

Vilka är begränsningarna?
– Vad jag vet finns ingen kontroll över att den ska generera fakta eller korrekt information och det finns många exempel på att den genererar hitte-på-saker.

Kan den här typen av tjänst bli framtidens sökmotor som du ställer dina frågor till?
– Ja, om man kan lösa problemen så att det som kommer ut är korrekt och baserat på fakta då har man en generell modell som kommer att kunna vara ett komplement till de traditionella sökmotorerna.

Vad kan Chat GPT mer användas till?
– Tjänsten kan liknas vid datorspelet Minecraft. Från början var det bara ett verktyg som folk kunde använda hur de ville. Det fanns inte så mycket instruktioner. Här är det lite samma sak: Här har ni ett verktyg. Lek runt med det och så ser vi vad som händer. Det ska bli väldigt spännande att följa.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Vad gör ni inom språkmodeller på AI Sweden?
– Vi bygger en svensk språkmodell med i grunden samma teknik som Chat GPT. Modellen heter GPT– SW3 och släpps i dagarna. I första hand blir den tillgänglig för utvecklare som vill bygga tjänster som bygger på språkförståelse. Det är viktigt både ur demokrati- och suveränitetsperspektiv att vi bygger språkmodeller på hemmaplan och inte outsorcar den här typen av utveckling till privata amerikanska företag.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor