Här är symbolerna för nästa svenska rymdfärd

Under varje rymdresa bär astronauterna ett tygmärke som ska symbolisera uppdraget. När Marcus Wandt får lämna jorden har han två.

Publicerad
Astronauten Marcus Wandt med två inklippta närbilder på emblemen för hans två rymduppdrag.

De två märkena pryder Marcus Wandts kläder.
Bild: Axiom Space och ESA

Den svenska astronauten Marcus Wandt ska resa till den internationella rymdstationen ISS under 2024. Han blir den första astronaut från den europeiska rymdorganisationen Esa som flyger med ett kommersiellt rymdbolag.

När Marcus Wandt togs ut som en av 16 nya astronauter i Esa år 2022 blev han reserv, vilket innebar att han skulle göra sin träning gradvis och tas ut för en rymdresa först senare. Samarbetet med företaget Axiom Space har gjort att Marcus Wandt nu i stället reser till rymden innan någon annan i hans astronautgrupp.

Axiom Space blev 2022 först med att sända en kommersiellt finansierad besättning till ISS. Axiom Space planerar också att etablera en rymdstation som ska kretsa kring jorden i låg omloppsbana precis som ISS.

Tygmärket för Ax-3. Siffran 500 står för att det gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung.
Bild: Axiom Space

Symboliskt emblem

Den resa som Marcus Wandt kommer att göra tillsammans med tre andra astronauter blir den tredje för Axiom Space, och betecknas därför Ax-3. Nu har besättningen offentliggjort sitt officiella emblem och tygmärke.

På märket syns rymdstationen ISS vinklad för att ge intryck av flygplansvingar, vilket knyter an till astronauternas bakgrund som piloter. På jordytan nedanför syns talen 100 och 500 som betecknar några viktiga jubileer för astronauternas hemländer. Republiken Turkiet firar 100 år 2023, och det italienska flygvapnet likaså. I Sverige är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och vårt land lämnade Kalmarunionen.

Längst ner syns rymdfärdens motto: plus ultra, vilket är latin för längre bortom och syftar på ambitionen att utforska rymden och utveckla tekniken och därigenom flytta gränserna för mänskligheten.

Marcus Wandt har också ett uppdrag från Esa som går under beteckningen Muninn med ett eget tygmärke. Planen är att han ska vara på rymdstationen samtidigt som den danska astronauten Andreas Mogensen, som har uppdraget Huginn. Namnen kommer från den nordiska mytologin där Odens korpar Hugin och Munin representerar tanke och minne.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor