Ett hjärta kan gå i tusen bitar

Publicerad

Bild: Casie Zalud

En femtioårig kvinna blir lämnad av sin man efter ett äktenskap som varat halva livet. En hyfsat stor del av mänskligheten kan relatera till situationen. Först smärta. Sedan frågor om framtiden: Var hittar jag sammanhang och mening i livet nu?

För den amerikanska vetenskapsjournalisten Florence Williams var svaret givet. Hon bestämmer sig för att ta reda på vad forskningen har att säga om sambanden mellan avbrutna relationer och allt från genernas uttryck i kroppens celler till psykologi och sociala strukturer. Inspirerad av vetenskapliga studier försöker hon också bota sitt brustna hjärta genom att ta psykedeliska droger och att paddla ensam på Coloradofloden i flera veckor.

Boken påminner om Att älska: Om kärlekens natur (Bonniers 2021) som den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank skrev efter att hennes man plötsligt avled i cancer. En del av materialet överlappar. Båda böckerna beskriver bland annat hur signalämnen i hjärnan hos åkersorkar skiljer sig åt mellan monogama och promiskuösa individer.

Den typen av forskning räcker förstås inte så långt när det gäller att förstå den mänskliga kärlekens alla förvecklingar. Men det är intressant läsning. Och jag får intryck av att själva skrivandet hjälper författarna att komma vidare i livet.

Heartbreak

Florence Williams
WW Norton & Co

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor