Däggdjurens brokiga historia

Publicerad

Bild: Akiko Shinya

Du och jag är däggdjur, och som sådana del av en lång och vittför­grenad utvecklings­historia. Paleontologen Steve Brusatte berättar medryckande om de skilda förutsättningar som rått under 325 miljoner år eller mer, och hur de har lett fram till de varierande former av däggdjur som lever i dag. Innan däggdjuren riktigt tagit form fanns bland annat ”däggdjurslika reptiler” som levde jämte dinosauriernas föregångare. Egentliga däggdjur utvecklades sedan i skuggan av dinosaurierna, men ny forskning visar att det redan då fanns mer variation än de flesta kanske trott. Efter katastrofen då alla dinosaurier utom fåglarna utplånades fick däggdjuren fritt spelrum och har spritts över jorden och i luften och i haven.

Skildringen handlar mycket om tänder och om olika sätt att livnära sig, men också om öron och andra sinnen och alla möjliga aspekter av samspelet med omgivningen. Det är också kul att få små inblickar i hur all denna kunskap har pusslats ihop genom åren.

Steve Brusatte vill inte sätta oss människor i centrum och göra detta till historien om vad som ledde fram till oss. Han vill visa på de olika fantastiska varelser som lever i dag och som har funnits tidigare, och skildra deras liv i sin egen rätt. Vi människor får ändå plats i slutkapitlet, och vi kan se hur vi passar in bland våra släktingar på jorden.

The rise and reign of the mammals

Steve Brusatte
Harper Collins Publ. USA

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor