Därför är maten en klimatbov
Om världens befolkning fortsätter att äta som vi gör i dag kan utsläppen från framtidens matproduktion addera nästan 1 grad till den globala uppvärmningen.
Enligt Parisavtalet ska världens länder hålla den globala uppvärmningen till långt under 2 grader jämfört med förindustriella nivåer. Länderna ska samtidigt sträva efter att begränsa ökningen till 1,5 grader.
I en ny studie, publicerad i Nature Climate Change, varnar forskare för att den globala matproduktionen på egen hand kan orsaka nästan 1 grads uppvärmning.
– Metanintensiva livsmedel är värst. Till exempel kött, ris och mejeriprodukter. Detta gäller både på kort sikt, till 2030, och lång sikt, till 2100, säger Catherine Ivanovich vid university of Coloumbia i USA och en av forskarna bakom studien.
Bästa och sämsta livsmedlen
Livsmedlens påverkan i procent på den globala medeltemperaturen på kort sikt, till 2030:
Kött från idisslare: 33
Ris: 23
Mejeriprodukter: 19
Kött från icke-idisslare: 9
Grönsaker: 3
Spannmål: 3
Fisk- och skaldjur: 3
Olja: 2
Annat: 2
Drycker: 1
Ägg: 1
Frukt: 1
94 olika livsmedel undersöktes
Metan står för nästan 60 procent av livsmedelsindustrins klimatpåverkan. Kor och får rapar till exempel upp metan när de idisslar. Metan sipprar också ut från risodlingar.
Koldioxid och lustgas står vardera för cirka 20 procent av utsläppen. Lustgasen kommer huvudsakligen från kvävegödslad åkermark.
Forskarna undersökte sammanlagt 94 olika livsmedel.
Mindre kött och minskat matsvinn
Att utsläppen i framtiden väntas öka hänger ihop med att jordens befolkning också ökar.
– Men utsläppen kan begränsas om vi till exempel slutar använda fossila bränslen, äter mindre kött och minskar matsvinnet, säger Catherine Ivanovich.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer