Det står på spel på FN:s vattenkonferens
Vid FN:s första vattenkonferens sedan 1977 hoppas forskare på handlingskraft.
FN klubbade nyligen ett juridiskt bindande havsavtal med fokus på biologisk mångfald. Det gör det möjligt att skapa storskaliga marina skyddade områden i hav som ligger utanför länders ekonomiska zoner, och som ingen i dagsläget har bestämmanderätt över.
Nu räknar forskare med nya överenskommelser – den här gången för sötvattensfrågor.
– Det står mycket på spel när det gäller planetens vattenresurser och miljontals människors möjlighet att få tillgång till säkert och rent vatten, säger Karina Barquet, som är forskare på Stockholm Environment Institute, SEI.
Hoppas på handlingskraft
Den 22–24 mars håller FN en vattenkonferens i New York. Det är den första av sitt slag sedan 1977 och hålls halvvägs in i FN:s årtionde för vattenfrågor. Tanken är att länder och organisationer ska göra frivilliga åtaganden för att uppnå de globala hållbarhetsmålen kopplade till vatten.
– Jag hoppas på mer handlingskraft. Världens vattenutmaningar är redan i dag massiva. Halva jordens befolkning har vattenstress i snitt minst en månad per år, och andelen ökar, säger Lan Wang-Erlandsson, som är forskare vid Stockholm Resilience Centre.
Hon tar upp hungersnöden på Afrikas horn som exempel.
Torka och översvämningar ökar
Konferensen behandlar det brådskande behovet av att hantera och skydda världens vattenresurser på ett hållbart sätt. Det handlar om såväl vattenbrist, vattenföroreningar och klimatförändringar som påverkan av vattenrelaterade katastrofer. Väderextremer – både torka och översvämningar – blir allt vanligare till följd av klimatförändringarna.
Vatten kan också vara en fråga om energiförsörjning. Många företag är känsliga för vattenbrist.
– Under torkan 2021 tvingades man köra fram lastbilar med vatten i Taiwan till fabriker som tillverkade halvledare. Det är en väldigt vattenintensiv industri, säger Lan Wang-Erlandsson.
Elproduktion på gott och ont
Karina Barquet deltar på konferensen på plats. Hon hoppas att konferensen också kommer att behandla vattnets roll i den globala omställningen till fossilfria samhällen.
– Vatten är en nyckelfaktor, men också ett känsligt system. Den största tillväxten när det gäller elproduktion i länder som Sverige kommer att ske genom vattenberoende förnybar energi, och vi behöver ha mekanismer för att mildra de negativa effekterna, säger Karina Barquet.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.