Vad är de dansande ringarna i ljuset?

När jag lägger mig i sängen på kvällen och tänder läslampan över huvudändan så ser jag i dess sken pyttesmå ringar som dansar runt i luften. Först trodde jag det var dammkorn, men de kan väl inte vara ihåliga? Är det någon sorts atomer? Det vore intressant att få läsa en förklaring i tidningen.
/Rita Dubbelman

Publicerad

Floaters är i allmänhet ofarliga.
Bild: Getty images

Svar av Rune Brautaset, professor i optometri, Karolinska institutet

Du har med största sannolikhet upplevt något som kallas floaters. Inuti ögat, mellan linsen och nät­hinnan, sitter glaskroppen som är en geléaktig massa som mestadels består av vatten men även fibrer (kollagen). Med åldern kan dessa fibrer klumpa ihop sig och de kan då se ut som grå­svarta prickar, trådar eller ringar. De märks inte minst vid starkt ljus som i fallet med din läslampa.

En annan vanlig orsak till floaters är att vi i fosterstadiet hade ett blodkärl som gick från näthinnan till ögats lins för att försörja linsen med näring under utvecklingen. Innan vi föds kopplas detta kärl bort och löses upp, men rester av det kan finnas kvar i glaskroppen och upplevas som skuggor, trådar etc. Även den vanliga åldersförändringen att glaskroppen släpper från näthinnan kan leda till att vissa ser ringformade floaters.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Normalt sett är floaters helt ofarliga och de flesta har det eller får det med åldern. Man ska dock vara uppmärksam på om stora mängder floaters kommer plötsligt eller om man i samband med plötsligt förekommande floaters upplever ljusblixtar eller att avståndsseendet har blivit suddigt. Är man osäker på om ens floaters medför någon risk så kan man i första hand rådfråga en optiker eller annan vårdgivare.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor