Ät eller släng i sommar

I värmen ökar risken för möglig mat, men allt mögel är inte giftigt. F&F reder ut vad du kan äta ändå – och vad du ska kasta i soporna.

Publicerad

Bröd är extra känsligt för mögel.
Bild: Getty images

Sporer av mögelsvamp finns överallt. En del mögel bildar giftiga mykotoxiner medan andra är säkra att äta. Eftersom det inte går att avgöra med blotta ögat huruvida möglet är giftigt är huvud­regeln att möglig mat ska slängas.

Bröd

❌ Ett livsmedel som är lite extra känsligt för angrepp är bröd. Det beror på att möglets trådliknande hyfer lätt växer in och sprids i det porösa brödet. Då räcker det inte att bara skära bort en bit. Frys bröd för att förlänga hållbarheten.

Att äta en bit mögligt bröd av misstag är oftast inte farligt. Låga halter mögel under lång tid kan dock göra oss akut sjuka. De flesta mykotoxiner tål värmebehandling och blir också kvar i maten även efter upphettning. Den som har nedsatt immunförsvar ska alltid vara mycket försiktig med mögel.

Färsk- och mjukostar

❌ Släng! Här räcker det inte att skrapa bort området närmast mögelfläcken. Det gäller både färsk- och mjukostar, men exempelvis också yoghurt. Eftersom produkterna innehåller så mycket vatten sprids möglet lätt i hela förpackningen, ibland utan att det går att se.

Äpplen

✅ Det är skillnad på äpplen och päron. Möglig frukt bör i regel slängas eftersom mögelgiftet lätt sprider sig till hela frukten. Det finns dock ett undantag. Äpplen går bra att äta om du bara skär bort mögelangreppet och minst två centi­meter extra.

Den som har fruktträd gör bäst i att löpande gallra bort alla mögliga frukter. Frukten som sitter kvar fungerar som grogrund för fortsatt spridning av fruktmögel. Förvara frukt svalt och undvik skador på skalet där mögelsvampen kan få fäste.

Hårdost

✅ Hårdosten är kompakt och innehåller inte särskilt mycket vatten. Det gör att mykotoxinerna inte hinner ta sig så långt in i osten, utan i stället stannar runt det angripna området. Den som hittar en möglig hårdost i kylskåpet kan därför skära bort det mögliga området och äta resten av osten. Även här gäller det att avlägsna möglet med minst två centimeters marginal.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Sylt och mos som sockrats ordentligt

✅ Socker är en välbeprövad konserveringsmetod. Om du har använt minst 33 gram socker per 100 gram sylt eller mos går det bra att äta, även om det översta lagret har möglat. Ta bort möglet och ytterligare två centimeter. Om produkten innehåller mindre socker bör den slängas.

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor