Möt snigeln som gillar plast

Publicerad

Bild: Denis Riek / GO-SEA

Den violetta havssnigeln (Janthina) har ett snillrikt sätt att flyta. Den fångar luftbubblor och kapslar in i slem så att det blir som en sorts bubbelflotte. Sniglarna driver sedan runt med strömmarna och blir ibland uppspolade på stränder.

Nu har forskare studerat hur världens största marina soptipp påverkar djuren. Soptippen ligger i Stilla havet, mitt emellan Hawaii och Kalifornien. Här möts starka strömmar som transporterar hit plast och bildar en gigantisk sop-ö.

Den violetta havssnigeln visar sig vara en av flera arter som märkligt nog gynnas av plastansamlingen. Tack vare strömmarna får den hjälp att hitta sina artfränder och kan para sig. Sniglarna livnär sig sedan på små nässeldjur. Studien är publicerad i tidskriften PLOS Biology.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor