Varför klarar sig mördarsnigeln så bra?

Hur kommer det sig att den spanska skogssnigeln, ”mördarsnigeln”, förökar sig i en rasande takt medan den svenska skogssnigeln inte gör det?
/Roland Sahl

Publicerad

Den spanska skogssnigeln har, så vitt det är känt, ännu inte mördat någon. Däremot lägger den många ägg.
Bild: Scanpix / Johnny Madsen

Detta är en artikel från 2012.

Svar av Ted von Proschwitz, forskare vid Göteborgs Naturhistoriska museum.

Både den spanska skogssnigeln och den svenska motsvarigheten är hermafroditer, vilket innebär att alla individer lägger ägg. Den stora skillnaden är att den spanska lägger omkring 400 gråvita ägg under sin livstid, medan vår inhemska variant lägger omkring 100 stycken. Även om en stor del av alla ägg som sniglarna lägger dör, kommer den spanska skogssnigeln att föröka sig betydligt snabbare.

Den spanska skogssnigeln är dessutom mer robust än den svenska och därmed klarar den av att flyttas runt. Det är en förklaring till att den sedan mitten av 1970-talet, när de första exemplaren upptäcktes i Skåne, har lyckats etablera sig i stora delar av landet. Får man ett snigelägg med en köpt trädgårdsväxt, kan man räkna med att arten snabbt koloniserar omgivningen.

Det som framför allt avgör hur många sniglar vi kommer att ha i trädgården en sommar, är hur mycket det regnar under våren. Är det blött när sniglarna kommer fram från vinterdvalan kan de bli många. Är det i stället torka dör en stor del av dem innan vi ens har börjat oroa oss för vilka av våra plantor de kommer att sluka.  

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor