Galax i vägen multiplicerade ljuset från supernovan

Publicerad

Ljuset från supernovan Zwicky når oss via fyra olika vägar, då det böjs runt en galax på vägen.
Bild: Joel Johansson / Stockholms universitet

Supernovan Zwicky syns fyra gånger om i den här bilden. Ljuset från supernovan böjs och fokuseras av gravitationen från en galax som ligger rakt mellan oss och supernovans värdgalax. Genom att ljuset då tagit flera olika vägar ser vi flera kopior av den. Den här optiska fenomenet kallas för gravitationslins.

Supernovan upptäcktes av astronomer från bland annat Stockholms universitet med hjälp av Zwicky Transient Facility i Kalifornien, men i det teleskopet syntes den bara som en enda pixel. Astronomernas analys visade att super­novan såg mycket ljusstarkare ut än den borde på det avståndet, fyra miljarder ljusår. Det måste betyda att ljuset förstärks av en gravitationslins. De tog då hjälp av teleskopet Keck på Hawaii, som kunde urskilja de fyra bilderna av supernovan.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor