Jakten på åtråvärda material
Några mineral och metaller är viktigare än andra för samhället. De klassas som kritiska när det finns risk för brist – här lyfter vi fram några av dem.
Vissa mineral och metaller är mycket viktiga för samhället. När det finns risk för brist klassas de som kritiska råvaror.
EU har upprättat en lista med 34 kritiska ämnen som bland annat behövs för den gröna omställningen – här är några av dem.
Litium
Litium är den lättaste metallen i periodiska systemet. Den används till batterier. Litiumjonbatterier är en av de viktigaste uppladdningsbara batterityperna, bland annat i mobiltelefoner och datorer. Behovet av litium väntas öka 18 gånger till 2030 och 90 gånger till 2050 jämfört med 2020. Störst litiumreserver finns i Kina och Australien.
Neodym och dysprosium
Neodym och dysprosium tillhör gruppen sällsynta jordartsmetaller. De används till magneter i elbilarnas elmotorer och generatorer i vindkraftverk.
Mängden neodym och dysprosium som används i bilar har ökat med omkring 400 respektive 1 700 procent sedan 2006, enligt en kartläggning från Chalmers tekniska högskola. Kina dominerar tillverkningen.
Kobolt
Kobolt är en metall med många användningsområden och är inte minst en viktig ingrediens i litiumjonbatterier. Demokratiska republiken Kongo står för omkring 60 procent av världsproduktionen av kobolt. Ett elbilsbatteri innehåller ett antal kilon kobolt men batteritillverkarna arbetar för att minska den mängden.
Grafit
Grafit är ett mineral som består av rent kol. Det används i batterier och inom industrin. Kina står för huvuddelen av världsproduktionen och efterfrågan ökar i samma takt som för litium. Det finns omdiskuterade planer på en svensk gruva i Kiruna kommun.
Niob
Niob är ett metalliskt grundämne som blandas i stål och gör det starkare. Höghållfast stål används i ökad utsträckning både i bilar och i vindkraftverk. Det ingår även i superlegeringar, som är mycket starka material för bland annat rymdindustrin. Niob importeras framför allt från Brasilien.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer