Din värld är en kontrollerad hallucination

Publicerad

Bild: Stuart Robinson

En av hjärnans viktigaste uppgifter är att skydda kroppen mot obehagliga överraskningar. Det är en svår uppgift. Hjärnan är inspärrad i kraniets mörker och har bara knapphändig information från sinnena om vad som pågår där ute i världen. Det är därför den skapar något som den brittiske filosofen Andy Clark kallar en kontrollerad hallucination.

I sin senaste bok beskriver han hur hjärnan kompletterar sinnesdata med förutsägelser baserade på minnen och sannolikheter. Den gissar sig fram helt enkelt. Visserligen stämmer den av sina gissningar mot sinnesdata, men då och då blir det tokigt. Det kan orsaka allt från placeboeffekter till psykoser, depressioner och kronisk smärta, enligt Andy Clark. En reklamtext för boken talar om ”en briljant ny teori om sinnet som förbättrar vår förståelse av hur hjärnan interagerar med världen”. Det är en överdrift. I själva verket hade den tyske fysiologen och fysikern Hermann von Helmholtz liknande idéer redan i slutet av 1800-talet. I sin moderna skepnad kallas teorin ofta predictive processing. Andy Clark är en viktig forskare inom fältet. På ett underhållande sätt berättar han om hur vi omedvetet utnyttjar fördomar, statistik och andra trick för att se runt hörnet.

The experience machine: How our minds predict and shape reality

Andy Clark
Pantheon Books

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor