Renässans, reformation och astronomi
På svenska brukar idéhistoria handla om andra tidsperioder än 1350–1600. Därför är det glädjande att Erland Sellberg, professor emeritus i idéhistoria, har lämnat ett lika välkommet som välskrivet bidrag i Tänkandets odyssé.
Erland Sellberg fokuserar på det väsentliga, både med det långa objektivet och i det korta skärpedjupet. Som i fallet med den florentinska familjen Medici. I slutet av 1300-talet kontrollerade Medici större delen av Europas kreditmarknad, men familjens makt återkom även senare, då arvtagerskan Katarina Medici tog familjenamnet från Florens och blev inflytelserik drottning av Frankrike i mitten av 1500-talet.
Tänkandets odyssé ger en överblick över tidsandan, där renässanshumanismen, upptäcktsresorna, reformationen och astronomin flätas samman till en röd tråd. Samtidigt gör ett högt tempo, skiftande perspektiv och litteraturtipsen efter varje kapitel boken läsvärd för fler än noviser. Det är en modig författare som visar att den tidigmoderna idéhistorien kan skildras av fler än brittiska forskare i Cambridge.
Tänkandets odyssé: Tidigmodern idéhistoria 1350-1600
Erland Sellberg
Nordic academic press
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer