Sista sommaren för utgrävning av skotsk stenåldersplats
Utgrävningen av ett över 5 000 år gammalt område på skotska Orkneyöarna har pågått i 20 år. I sommar är sista chansen att se de neolitiska lämningarna – sedan täcks platsen över.
Utgrävningsområdet omfattar 2,5 hektar och rymmer rester av byggnader från yngre stenåldern, den period som kallas neolitikum. De äldsta byggnaderna dateras till omkring 3 300 f.Kr. Platsen har enligt arkeologerna fungerat som en mötespunkt som har varit i bruk under drygt tusen år.
”Ness of Brodgar var utan tvekan det neolitiska Orkneyöarnas verkliga hjärta, navet i ett ceremoniellt landskap som drog in människor från de yttre öarna och vid vissa tidpunkter även från platser ännu längre bort”, skriver utgrävningsledaren Nick Card i en mejlintervju med Forskning & Framsteg.
Nära stenmonument
Spåren efter de neolitiska byggnaderna upptäcktes 2003 och utgrävningen inleddes året efteråt. Efter två decennier ska den stora utgrävningen vid Ness of Brodgar avslutas i augusti 2024.
Fyndplatsen ligger nära två andra anmärkningsvärda fornlämningar från samma tidsperiod: stensättningarna som kallas The ring of Brodgar och The Stenness stones.
Men byggnaderna vid Ness of Brodgar fanns på plats innan de stora monumenten konstruerades, och fortsatte att vara ett fokus under hela tiden som de stensättningarna användes, påpekar Nick Card. Det gör det unikt jämfört med alla andra stora senneolitiska komplex i Storbritannien eller Irland, och förmodligen för stora delar av Atlantkusten, menar han.
”Här kan vi faktiskt fastställa det historiska sammanhang i vilket ett specifikt komplex uppstod. Och historien som kommer fram ur arkitekturen, från artefakterna och djurbenen, berättar att händelserna i och runt The Ness hade ett inflytande långt bortom den lokala horisonten”, skriver Nick Card.
Populärt besöksmål
Utgrävningen vid Ness of Brodgar har varit ett populärt besöksmål under somrarna. I år det öppet för allmänheten 26 juni till 16 augusti – därefter ska fyndplatsen grävas igen för att bevaras för framtiden. Forskningen på det rika fyndmaterialet kommer dock att fortsätta lång tid framöver.
”Många upptäckter är nya för brittisk arkeologi, som bevisen för stenskiffertak, och färg på väggar och keramik. Fynden belyser många aspekter av neolitikum”, skriver Nick Card.
Han hoppas att de framöver ska få en tydligare bild av hur användningen av området förändrades över tid. Var platsen självförsörjande när det gäller till exempel mat, bränsle och byggnadsmaterial? Vilka konsekvenser fick olika typer av konsumtion för det omgivande landskapet? Det är några av frågorna som experternas analyser ska bidra till att besvara.
”Vi kommer också att göra dna-analys på djurrester som kan ge svar på hur tämjandet av boskap gick till; från den tidiga tamboskapen som anlände till regionen med yngre stenåldern fram till idag”, skriver Nick Card.
Vetenskapsåret 2024 månad för månad
Januari
- Argentina, Egypten, Etiopien, Förenade arabemiraten, Iran och Saudiarabien blir nya medlemmar i Brics vars syfte är att bild en motvikt mot bland annat G7.
- Planerad färd till internationella rymdstationen ISS för den svenska astronauten Marcus Wandt.
Februari
- 24 februari: Tvåårsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.
- 50 år med nya regeringsformen.
Mars
- Utredning om reglering av lustgas presenteras.
April
- EU:s nya asyl- och migrationsregler antas slutligt.
- Miljöprövningen av vattenkraften återupptas efter ett års paus.
Maj
- Eurovision i Malmö.
- Kina planerar att skicka rymdfarkosten Chang’e 6 till månens baksida med ett svenskt instrument ombord.
Juni
- Val till Europaparlamentet.
- Fotbolls-EM för herrar i Tyskland.
- 80 år sedan landstigningen i Normandie.
Juli
- Utredning om stärkt skydd för Sveriges säkerhet vid allmänna sammankomster presenteras.
- OS i Paris 100 år efter att OS hölls förra gången i staden.
Augusti
- COP16 om biologisk mångfald i Turkiet.
September
- FN arrangerar framtidskonferensen ”Summit of the future” med målet att världen ska stå bättre rustad för att möta klimatkrisen och andra hot.
- Den japanska rymdorganisationen Jaxa skickar iväg rymdsonden MMX som ska hämta hem prover från en av Mars månar.
Oktober
- NASA:s rymdfarkost Europa Clipper skickas upp för att leta efter förutsättningar för liv på Jupiters största månar.
November
- Presidentval i USA
- COP29 om klimatet i Baku i Azerbajdzjan.
- Artemis 2 tar människor i en bana runt månen, med avfärd tidigast i november 2024 enligt Nasa.
December
- 2024 års Nobelpris.
Detta händer också under 2024
- Första satellituppskjutningen från rymdbasen Esrange planeras till slutet av året.
- Regeringen presenterar en ny forskningsproposition för åren 2025–2029.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer