Danska runinskriften kan vara äldst i världen

En liten kniv med ordet hirila har grävts fram utanför Odense. Den dateras till omkring år 150, vilket skulle göra den till världens äldsta kända runinskrift. Inte långt därifrån hittades på 1800-talet en nästan lika gammal inskription.

Publicerad

På knivbladet kan man utläsa hirila.
Bild:
Rógvi N Johansen / Museum Odense

Var och när runskriften uppfanns råder delade meningar om, men med det nya fyndet har två av de äldsta runinskrifterna i världen hittats nära Odense på ön Fyn. Stämmer dateringen, som är gjord utifrån ett dräktspänne i graven som kniven hittades i, är de nyfunna runorna allra äldst.

Odense museum är försiktiga i sitt pressmeddelande och talar om ”Danmarks äldsta runor”. Men arkeologerna vid museet är i eld och lågor: ”Det är en unik upplevelse att stå med ett så gammalt och utvecklat skriftspråk. Det är något av det mest fantastiska man kan få uppleva som arkeolog, för det är ett sådant otroligt ovanligt fynd. Med ett sådant i händerna känns det som att stå öga mot öga med forntidens människor”, kommenterar arkeologen Jakob Bonde.

Få behärskade skrivkonsten

Kniven hittades i en grav utanför Odense, bara några kilometer från offermossen Vimose där en kam med runor hittades år 1865. Kammens form gjorde att den daterades till andra halvan av 100-talet. Fynden tyder på att Odense på den tiden kan ha varit ett maktcentrum – när ytterst få behärskade skrivkonsten var det sannolikt bara i elitmiljöer som den användes.

Inskriptionen på knivbladet lyder hirila, vilket är svårtolkat. De danska arkeologerna tolkar det som ”lilla svärdet”, men det kan även vara ett personnamn. Kanske hette den gravlagde så.

– Det är svårt att tolka inskriptionen innan man har slagit fast hur runorna ska läsas. Men det skulle kunna vara ett namn, med tanke på ändelsen -ila. Det är en diminutivform som finns i bland annat det gotiska namnet Wulfila, säger Magnus Källström, runolog vid Riksantikvarieämbetet, till Forskning & Framsteg.

Att runorna ristats in och bevarats på ett stålföremål är ovanligt. Ofta är de järnföremål som hittas så rostiga att eventuell skrift har försvunnit.

Världens äldsta runsten hittades i Norge

För ett år sedan offentliggjorde norska arkeologer att de hittat världens äldsta runsten. Den var sönderslagen och daterades till före 300-talet. Sedan upptäckten har fler bitar hittats och dateringen kan vara ännu äldre. Men de allra äldsta kända runinskrifterna gjordes alltså på föremål, som den nyfunna kniven.

Varje fynd bidrar till förståelsen av hur skrivkonsten kom till Norden, även om det rör sig om bara en handfull runor. Det förklarar den danska runologen Lisbeth Imer på danska Nationalmuseet i pressmeddelandet: ”Det är så otroligt sällan vi hittar runor som är så gamla som på den här kniven. Det är en unik möjlighet för att bli klokare på Danmarks tidigaste skriftspråk, och därmed också på det språk man talade på järnåldern.”

Artikeln är uppdaterad 24-01-25.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor