Multisensor gör skärmen tunnare

Tunnare och billigare pekskärmar som dessutom fungerar som solceller. Forskare i Linköping har utvecklat en ny typ av digital skärm där flera olika sensorer ersatts av en enda. Utmaningen är att förbättra livslängden.

Publicerad

Med skärmar av perovskit skulle flera lager sensorer kunna bytas ut till en enda.
Bild: Thor Balkhed / Linköpings universitet

Pekskärmarna på dagens mobiltelefoner är uppbyggda av flera lager av sensorer. Lysdioder visar information, men för att skärmen ska reagera på beröring, kunna läsa av fingeravtryck och förändrade ljusförhållanden krävs ytterligare sensorer.

Om alla funktioner kunde samlas i en och samma sensor skulle pekskärmarna kunna göras både tunnare och billigare. Vid universitetet i Linköping har forskare presenterat en prototyp till en sådan skärm där de vanliga lysdioderna bytts ut mot lysdioder av materialet perovskit.

En sensor täcker alla funktioner

Perovskit är ett samlingsnamn för halvledare med en speciell kristallin form. Det har förmåga att både absorbera och sända ut ljus. I den nya skärmen, som presenteras i tidskriften Nature Electronics, används lysdioder av perovskit för att utföra alla skärmens funktioner. Förutom att visa information reagerar lysdioderna på beröring, ljus, fingeravtryck och kan mäta användarens puls. Dessutom kan de ladda skärmen eftersom perovskit kan fungera som solcell.

Feng Gao, professor i optoelektronik vid Linköpings universitet.
Bild: Thor Balkhed

– Genom vårt koncept har vi visat att det fungerar. Men för att gå vidare till en produkt behöver vi lösa flera problem, säger Feng Gao, professor i optoelektronik vid Linköpings universitet, som leder forskningen.

Måste utveckla livslängden

För att kunna visa alla färger krävs att skärmen innehåller lysdioder i rött, grönt och blått. En av utmaningarna är att utveckla mer effektiva perovskitlysdioder för grönt och blått ljus. En annan utmaning är att öka livslängden.

– Nu fungerar skärmen i några timmar och att få den att överleva längre är något vi arbetar med, säger Feng Gao.

Han hoppas att tekniken ska kunna användas i exempelvis mobiltelefoner i framtiden.

– Mobiltelefonerna skulle då kunna bli tunnare. Skärmen skulle också bli enklare att tillverka vilket kan minska kostnaden.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor