Kan min hund ha adhd?
Kan djur ha neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Kan till exempel en hund ha adhd? Hur ställs i så fall diagnos? /Tollef
Svar av Per Jensen, professor i etologi, Linköpings universitet
Just hos hundar har detta studerats och de kan i likhet med oss människor ha olika neuropsykiatriska funktionsvariationer. När det gäller adhd utmärks det hos människor av två viktiga egenskaper: problem med att fokusera och koncentrera sig på en enda uppgift, samt motoriska svårigheter. Inte sällan är det kopplat till andra kognitiva och beteendemässiga förändringar. Forskare har utvecklat olika metoder för att mäta och diagnosticera adhd hos hundar och funnit att liknande symtom förekommer hos olika raser och hos båda könen. För att diagnosticera det kan man dels använda sig av frågeformulär som riktar sig till hundägarna, där de får karakterisera sina hundars beteende i olika situationer, dels utföra särskilda beteendetest som mäter egenskaper kopplade till hund-adhd.
Exempelvis studerar man hundens förmåga att koppla av när den står helt inaktiv tillsammans med ägaren, eller när ägaren avlägsnar sig från hunden medan den är uppbunden. Hundar med hög poäng på adhd-skalan är hyperaktiva och har svårt att koppla av och att behärska sina impulser i de här situationerna.
Ytterligare forskning har påvisat intressanta genetiska samband. Man har till exempel sett att vissa varianter av gener som är inblandade i hjärnans dopaminsystem ökar risken för hög poäng på hundarnas adhd-skala. I vår egen forskning på beaglar och retrievrar har vi på motsvarande sätt kunnat se hur vissa genvarianter är kopplade till att hundarna beter sig mer ”autistiskt” och adhd-likt. De tenderar att undvika social kontakt med sina ägare och blir ofokuserade när de ska lösa problem. Intressant nog motsvarar generna sådana som hos oss människor är kopplade till liknande funktionsvariationer. Man tror att de här generna är ett arv från vargförfäderna, där de kanske kan ha fyllt en viktig funktion innan hundarna domesticerades för mer än 15 000 år sedan.
Fråga en forskare
Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se
Det finns också försöksdjur – möss och råttor – med särskild genetik som avlats fram för att förstå adhd hos människa bättre. I sådana sammanhang brukar man snarare säga att djuren är en modell för adhd än att de har adhd. Så vitt jag vet saknas forskning om neuropsykiatriska funktionsvariationer utanför laboratorievärlden hos andra djur än hundar.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer