Därför är inte alla labradorer snälla

Hundar av en viss ras kopplas ofta till egenskaper som ”snäll” eller ”uppmärksam”. Men i själva verket kan bara 9 procent av hundars personlighet kopplas till ras, visar en ny studie.

Publicerad

Labrador retriever är Sverige populäraste hund. Men är den så ”social, glad och snäll” som den beskrivs?
Bild: Getty images

”Social, glad, snäll samt vänlig och spontan i kontakten med andra hundar och människor.” Så beskrivs Sveriges populäraste hundras labrador retriever av Svenska kennelklubben. Tvåan på listan, schäfern, är ”mentalt välbalanserad, nervfast, självsäker, uppmärksam och samarbetsvillig.”

Men stämmer de här rasbeskrivningarna med verkligheten? Svaret är nej, enligt en ny studie i tidskriften Science som undersökt kopplingen mellan ras och hundars beteenden.

Ras förklarar bara en liten del

Genetiska analyser av mer än 2 000 hundar och enkäter med 18 000 hundägare visar att rasen bara förklarar 9 procent av hundars beteende.

– För vissa egenskaper kunde vi inte hitta några större skillnader alls mellan olika raser. För andra fanns det en genomsnittlig skillnad, men med stor variation inom rasen, säger huvudförfattaren Elinor Karlsson, professor vid University of Massachusetts, på en webbsänd presskonferens. 

Den som letar efter en hund med speciella egenskaper bör därför inte stirra sig blind på stereotypa rasbeskrivningar.

– Risken är stor att du får en hund som inte passar in på det som man säger är typiskt för just den rasen. Hundar är individer, säger Elinor Karlsson.

Från jakthundar till sällskapshundar

Att dela in hundar i raser med standardiserat utseende är ett relativt sent fenomen som växte fram på 1800-talet. Innan dess avlades hundar efter sina egenskaper. Syftet var att få fram hundar som var bra på uppgifter som att valla, jaga eller vakta. Dessa blev sedan utgångspunkt för dagens rashundar som sträcker sig från jakthundar till renodlade sällskapshundar.

Vill du och din hund vara med?

Här kan du och din hund delta i forskningsprojektet.

För att ta reda på hur raser kopplas till egenskaper skapade forskarna en databas där hundägare kan delta och svara på frågor om sina hundar. Databasen är öppen både för renrasiga hundar och blandraser.

Att även ha med blandraser var viktigt eftersom de stereotypa bilderna kan påverka svaren. En labradorägare svarar kanske ”snäll” eftersom det är så en labrador ska vara.

– Genom att ha med blandraser kunde vi rensa för den typen av påverkan, säger Elinor Karlsson.

Mest utseendet som skiljer

Studien visar att det framför allt är utseendet som skiljer våra moderna hundraser åt. Beteenden som att yla eller hämta saker är också vanligare i vissa raser. Mest benägna att yla är hundar som blodhund, beagle och siberian husky.

Även när det gäller vissa andra egenskaper går det att se skillnad på raser. Lydnad är en sådan faktor där raser som border collie är mest lättlärda. I andra änden hittas basset och alaskan malamut.

Hur är det då med aggressivitet? Enligt Katharyn Lord, en av forskarna bakom studien, är det svårt att studera eftersom aggressivitet kan ta sig så olika uttryck. Den av de studerade faktorerna som ligger närmast är hur lätt hunden har att till exempel börja morra eller resa ragg när den blir skrämd.

– Där fann vi ingen koppling till ras, säger hon.

Studien ingår i en större forskningssatsning som går ut på att använda hundar som modell för att studera mänskliga sjukdomar som tvångssyndrom. Genom att undersöka hur genetiska variationer hos hundar kan kopplas till vissa beteenden hoppas forskarna hitta ny behandling.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor