Funkar ljusterapi mot depression?
Har ljusterapi vetenskapligt stöd och i sådana fall mot vad? Fungerar det mot vinterdepression? /Åsa
Svar av Arne Lowden, docent och gästforskare, ljus- och sömnspecialist, Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet
Behandling med vitt ljus på morgonen mot lindrig, medelsvår och årstidsrelaterad depression hos vuxna har diskuterats. Socialstyrelsen slog 2021 fast att det vetenskapliga underlaget för ljusterapi var otillräckligt och att andra behandlingsmetoder är mer effektiva. Medicinering anses vara mer verkningsfull, mindre kostsam och ge bättre långtidseffekt.
Vetenskapligt finns dock gott stöd för att morgonljus kan reducera olika typer av depression, inte bara årstidsbundna besvär. En del av effekten kan dock vara placebo varför vissa, som Socialstyrelsen, ansett att medicinsk evidens saknas. Studier visar emellertid att vid en depression kan ljusterapi ge positiva effekter utöver placebo.
Under år 2024 har två sammanställningar av ljusterapistudier med god kvalitet konstaterat att ljusterapi dämpar symtom för ej årstidsbunden depression. I studierna användes ljusterapi som komplement till medicinering. Två veckors behandling och sessioner om mer än 60 minuter gav bäst resultat.
Ett skäl till att läkemedel och ljusterapi visar sig ge bättre resultat tillsammans kan vara att depression ibland har sitt ursprung i störd dygnsrytm och sömnproblem – något som ljusterapi, men inte antidepressiv medicin, hjälper till att korrigera. Det finns inget som hindrar att ljusterapi används jämsides med medicinering. Ljusterapi kan påskynda ett tillfrisknande och ge ökad vakenhet, utan att ha uppenbara biverkningar.
Sammanfattningsvis kan ljusterapi gärna användas i kombination med medicinering eller för sig, speciellt om den enskilde så önskar. Ljusterapi är ett utmärkt alternativ för den som vill förebygga problem vid den mörka årstiden eller som har mildare symtom, inte söker vård, och inte medicinerar.
Fråga en forskare
Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se
Ljuset i ljusterapiboxar kommer i framtiden efterlikna dagsljus betydligt bättre än i dag. Det är antagligen fördelaktigt eftersom vi vet att dagsljusexponering är positiv för hälsan. Förhoppningsvis kommer forskningen så småningom kunna presentera välgjorda utvärderingar av ljusbehandling med bra ljuskvalitet.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer