Premium

AI programmerar lika bra som människor

Ett nytt AI-system presterar lika bra som människor i programmeringstävlingar. På sikt kan det förändra programmeringsyrket.

Publicerad

Jobbet som programmerare förändras med nya hjälpmedel baserade på AI.
Bild: Getty Images

Det nya AI-systemet för programmering av datorer heter Alpha Code och har utvecklats av det brittiska företaget Deep Mind som ägs av Googles ägarbolag Alphabet. I en artikel i tidskriften Science beskrivs hur Alpha Code kan mäta sig med mänskliga programmerare när det gäller att lösa uppgifter i programmeringstävlingar.

Det finns sedan tidigare flera AI-baserade hjälpmedel för programmering som hjälper till att föreslå hur delar av koden ska se ut. Det nya med Alpha Code är att systemet på egen hand kan analysera ett komplext problem, formulerat i löpande text, och sedan generera ett datorprogram som löser uppgiften.

För att testa systemet fick Alpha Code lösa uppgifter från tävlingar i programmering. Resultatet visade att AI-systemet presterade ungefär på samma nivå som en genomsnittlig mänsklig tävlande. Enligt forskarna på Deep Mind finns dock fortfarande ett stort utrymme för förbättringar.

Förändrar programmerarens roll

Martin Monperrus, professor i mjukvaruteknik vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, säger att den här typen av AI-verktyg kommer att förändra mjukvaruutveckling i grunden.

– Förutom att skriva kod kommer AI att kunna hjälpa till med uppgifter som att optimera programvaran och upptäcka buggar.  

Samtidigt kommer programmerarens roll att förändras.

– Jag är optimistisk och tror att det kommer att göra programmerare mer produktiva och kreativa. Andra är mer pessimistiska och tror att den här typen av verktyg kommer att orsaka fel och göra programmerarna lata, säger Martin Monperrus.

Han säger att det är viktigt att mäta och vetenskapligt utvärdera för- och nackdelarna med de nya redskapen.

– Det är något som vi här på KTH jobbar hårt med tillsammans med andra forskargrupper runt om i världen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor