AI tolkar röntgenplåtar lika bra som läkare

Text Oskar Alex
Publicerad
På sikt kan tekniken användas för att effektivisera läkarnas arbete och hitta små, subtila förändringar som kan vara svåra att se – även för en erfaren radiolog.
Bild: Getty Images

Utifrån de komplexa, gråskaliga röntgenbilderna från en datortomografi kan läkare upptäcka allt ifrån hjärtsjukdomar till cancertumörer utan att göra ett enda snitt.

Men att istället träna en artificiell intelligens att utföra samma jobb är ett område som fått allt större fokus inom forskningen. Nu har några forskare på University of California lyckats ta fram ett program som kan upptäcka hjärnblödningar lika träffsäkert som erfarna läkare.

Fick tävla mot fyra radiologer

Programmet lärde sig uppgiften genom att träna på mängder av exempel och bygger på en så kallad ”deep learning”-teknik. I det här fallet byggde träningen på mer än 4.000 bilder av hjärnor från riktiga patienter som genomgått en datortomografi.

Tekniken testades sedan på 200 helt nya bilder och presterade i höjd med fyra radiologer som fick titta på samma material. Datorprogrammet hade till och med högre träffsäkerhet än två av läkarna.

I framtiden kan tekniken bli ett stöd som hjälper läkare att effektivisera sitt arbete. Den kan även hjälpa till att fånga upp subtila, svårupptäckta förändringar för att minimera risken att läkaren missar dem.

Men innan tekniken är redo att sjösättas i praktiken krävs ytterligare forskning i en mer verklighetstrogen miljö, för att bekräfta att den verkligen kan underlätta och effektivisera läkarnas jobb.

Rapporten är publicerad i PNAS, the Proceedings of the National Academy of Sciences.

Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor