Annons

Forskarna hoppas att de nya kunskaperna kan bidra till att förändra anorektikernas ätbeteende.

Bild: 
Istockphoto

Anorexi kopplas till hjärnans vanecentrum

Hjärnavbildning visar på likheter mellan ätstörningar och beroendesjukdomar.

Författare: 

Publicerad:

2015-10-20

Ett område i hjärnan som kopplas till vanemässig beteendekontroll aktiveras hos anorektiker när de uppmanas att välja bland olika maträtter. Samma område aktiveras inte hos dem som inte har anorexi. Det visar en amerikansk studie som publicerats i Nature Neuroscience.

Redan nu försöker man vända på anorektikers vanemässiga beteende att äta för lite och kalorisnålt, men forskarna hoppas att de nya kunskaperna om vad som händer i hjärnan kan bidra till utveckling av kompletterande behandling. Resultaten som tagits fram med hjälp av magnetkamera visar på likheter mellan anorexi och beroende av narkotika, mediciner, alkohol och spel.

Enligt Cynthia Bulik, som är professor och anorexiforskare vid Karolinska insitutet, väcker kopplingen av anorexi till hjärnans vanecentrum frågan om huruvida de här nervbanorna förstärks ju längre patienten har sjukdomen.

– Om det är så, är det möjligt att ju längre du har haft anorexi desto tydligare sätter sig spåren i hjärnan, ungefär som skidspår där man har åkt många gånger. Om det är så kan effekten bli starkare hos dem som har varit sjuka länge och vanan alltså har fått starkare fäste. Det talar också för vikten av tidig upptäckt och ingripande för att förhindra att spåren uppkommer och förstärks, förklarar Cynthia Bulik efter att ha läst studien. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar