Är det haram att transplantera hjärta från gris?
Den första människan som haft ett bultande grishjärta i kroppen har avlidit. En av läkarna bakom operationen berättar att han från början var tveksam till metoden – på grund av sin religion.
På fredagen den 7 januari i år fick amerikanen David Bennett ett hjärta från en genförändrad gris. Operationen gick bättre än vad många hade trott.
Redan år 1967 transplanterade den sydafrikanske kirurgen Christiaan Barnard för första gången ett mänskligt hjärta till en svårt sjuk man. Patienten överlevde i 18 dagar. David Bennett, som avled i tisdags, klarade sig i hela två månader med sitt grishjärta.
Religion fick kirurgen att tveka
Muhammad Mohiuddin är professor i kirurgi vid University of Maryland School of Medicine i USA och leder forskarlaget som opererade David Bennett. Forskning & Framsteg intervjuade honom medan hans historiska patient fortfarande levde. Muhammad Mohiuddin berättade att han från början var skeptisk till att föra in ett grishjärta i en människas kropp på grund av traditioner från hans uppväxt i Pakistan.
– Vi åt aldrig fläskkött eftersom det är förbjudet enligt islam. Och den allmänna uppfattningen var, eftersom det är förbjudet att äta fläsk, att hela djuret inte är särskilt … rent, sa han.
Det ledde till grubblerier. Är det tillåtet att flytta ett hjärta eller något annat organ från en gris till en människa?
Muhammad Mohiuddin beskriver sig själv som praktiserande muslim. Han pappa frågade varför han av alla tänkbara djur måste använda just grisar i sin forskning. Varför inte får eller getter eller någon annan art med lagom stort hjärta?
– Grisen har många fördelar, sa Muhammad Mohiuddin, som forskat om xenotransplantationer i trettio år.
Grisar passar för xenotransplantation
Det är lätt att föda upp grisar i fångenskap. De växer snabbt. David Bennetts nya hjärta kommer från en ettårig gris. Hjärtat hos en babian når samma stadium först efter två decennier.
En annan fördel med grisar är att deras arvsmassa är mycket väl kartlagd. Det har underlättat arbetet med att genförändra dem med gensaxen Crispr så att organen fungerar i en människas kropp.
Grisarna genförändras
Grisen som gav David Bennett ett nytt hjärta ingick i en specialuppfödd hjord med tio genförändringar. Tre av dem syftar till att stänga av gener hos grisen så att transplanterade organ inte retar människans immunsystem på ett sätt som leder till avstötning. En fjärde hindrar att grisorganen växer sig för stora efter transplantationen. Resten är mänskliga gener som förts in i grisen för att minska risken för en immunologisk attack.
Muhammad Mohiuddin har diskuterat frågan om xenotransplantationer från grisar med en lång rad skriftlärda inom islam.
– De säger att förbudet gäller att äta griskött, ingenting annat. Och om det går att rädda ett liv med ett grisorgan så anses det vara rätt sak att göra, säger han.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.