Mannen med inopererade grishjärtat är död

David Bennett blev först i världen att leva med ett grishjärta inopererat i kroppen. I början av 2022 genomfördes transplantationen, nu rapporterar universitet i Maryland, USA, att patienten har avlidit.

Publicerad
Kirurgen Bartley Griffith tillsammans med patienten David Bennett före operationen.
Bild: Privat, David Bennett, Jr

Artikeln har uppdaterats med ett förtydligande om dödsorsak.

57-årige amerikanen David Bennet led av allvarlig hjärtsjukdom. Den 7 januari blev han först i världen att få ett grishjärta inopererat i kroppen, något Forskning & Framsteg då skrev om.

– Det var antingen dö eller göra den här transplantationen, sa David Bennett till medier dagen före operationen.

Men patienten överlevde bara två månader med det nya hjärtat. ”Vi är förkrossade över förlusten av Mr. Bennett”, säger Bartley P. Griffith, ansvarig kirurg vid transplantationen, i ett uttalande från universitetet i Maryland, USA. Exakt dödsorsak är inte fastslagen men kommer utredas och publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Genförändrad gris

Grisen som hjärtat hämtades från hade fått tio genförändringar, berättade F&F i januari. Fyra gener hade slagits ut, varav tre tillverkar antikroppar som orsakar avstötning hos människa. Dessutom hade grisen fått sex mänskliga gener med uppgift att instruera immunförsvaret att acceptera det främmande organet.

Transplantationer med organ från en art till en annan kallas xenotransplantationer och är fortfarande experimentell. Förhoppningen är att de ska lösa rådande brist på mänskliga organ.

Enligt universitet var David Bennet fullständigt informerad om riskerna med transplantationen. Hans operation har gett värdefulla insikter som i framtiden kan hjälpa till att rädda andras liv.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor