Första grishjärtat slår i människa

För första gången har en lyckad operation genomförts där en människa fått ett hjärta från en gris.

Publicerad
Kirurger samlas kring ett blodigt hjärta.
Grishjärtat opererades in i mannen den 7 januari.
Bild: University of Maryland

Uppdatering: David Bennett avled 8 mars 2022.

Forskare och läkare vid universitetet i Maryland rapporterar att de har gjort en lyckad hjärttransplantation från gris till människa.

– Operationen var ett genombrott som för oss ett steg närmare att lösa krisen med brist på organ. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med hjärtan från mänskliga donatorer, säger den ansvariga kirurgen Bartley P. Griffith som berättar om operationen i en videointervju.

Operationen genomfördes den 7 januari på den 57-årige patienten David Bennett, vars liv annars inte hade gått att rädda. Nyheten om operationen släpptes tre dagar senare när den första akuta fasen med stor risk för avstötning passerat.

– Det var antingen dö eller göra den här transplantationen, sa David Bennett en dag före operationen.

Man med munskydd och man i syrgasmask.
Kirurgen Bartley Griffith tillsammans med patienten David Bennett före operationen.
Bild: Privat, David Bennett, Jr

Xenotransplantation kan lösa organbrist

Att transplantera organ från en art till en annan, xenotransplantation, har länge setts som en lösning på organbrist. Valet att använda grisar beror på att det är djur som redan föds upp i stor skala och har organ i lämplig storlek. Men problem med avstötning och smittorisk har länge varit stora hinder på grund av ett slags virus i grisars arvsmassa som kallas perv.

På senare år har dock xenoforskningen gjort nya framsteg. Med moderna genetiska metoder, som gensaxen crispr, har grisar modifierats för att deras organ inte ska sprida sjukdom, orsaka blodproppar eller stötas bort.

I november kom ett genombrott när en njure från en genmodifierad gris testades på en människa.

Grisens gener slogs ut

Grisen som hjärtat hämtades från hade fått tio genförändringar. Fyra gener hade slagits ut, varav tre tillverkar antikroppar som orsakar avstötning hos människa. Dessutom hade grisen fått sex mänskliga gener med uppgift att instruera immunförsvaret att acceptera det främmande organet.

Patienten David Bennett fick dessutom en ny medicin mot avstötning tillsammans med mediciner som tidigare använts i samma syfte.

Även om patienten överlevt de första kritiska dagarna kommer han att övervakas noga eftersom det fortfarande finns stor risk för att hans kropp ska stöta bort grishjärtat.

I ett tidigt försök med en xenotransplantation fick ett spädbarn ett hjärta från en babian, men dog efter en månad när barnets immunförsvar gick till attack mot den främmande kroppsdelen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor