Bättre behandling av artros – med svensk app

En app med övningar och dagliga påminnelser har visat sig vara mer effektiv än traditionell behandling mot artros. Det visar ny forskning från Storbritannien.

Text Oskar Alex
Publicerad
Övningarna i appen är inte unika i sig. Snarare är upplägget och formatet som är nyckeln, menar forskarna.
Bild: Joint academy

Uppåt 800 000 svenskar lider av artros, vilket gör det till Sveriges vanligaste reumatiska ledsjukdom.

Sjukdomen skapar stelhet och smärta i lederna. Nu visar en ny studie att personer med artros i knät kan få bättre hjälp om behandlingen utformas i ett modernt, digitalt format.

Under sex veckor slumpades drygt 100 personer med artros till en av två grupper. Den ena fick behandling via en app med dagliga påminnelser. Den andra fick istället råd och övningar av sin husläkare, och sedan följa dem på egen hand samt kontakta husläkaren vid behov.

Efter sex veckor rapporterade app-gruppen drygt 40 procent mindre smärta, och cirka 50 procent bättre fysisk funktion (mätt med sit-to-stand-testet). För den andra gruppen var förbättringen bara 6 respektive 13 procent.

Samma övningar i ny förpackning

Forskarna bakom studien är verksamma vid University of Nottingham, Storbritannien. Det svenska vårdföretaget Joint Academy står för själva appen (vars behandling bygger på Socialstyrelsens riktlinjer) men har inte själva varit delaktiga i studien.

Leif Dahlberg är företagets medicinska chef, samt senior professor i ortopedi vid Lunds universitet.

– I nuläget vet vi faktiskt inte varför appen är mer effektiv. Det finns till exempel ingenting unikt med våra övningar. Istället tror vi att nyckeln är den dagliga påminnelsen, som gör att övningarna blir av och till slut blir en vana, säger han.

De som fick behandling via appen hade även möjlighet att chatta med sin fysioterapeut, som också kunde skicka meddelanden till patienten om denne till exempel inte loggade in på några dagar.

– Vi tror att det fick patienterna att känna sig sedda och omhändertagna. Samtidigt visste de att det fanns någon som granskade dem, lite grann som en skollärare med pekpinne, säger Leif Dahlberg.

Övningarna varvades med information om sjukdomen i sig. Ett viktigt budskap vid artros är till exempel att fysisk aktivitet är mycket effektivt, trots att det till en början kan göra ont i leden – och att patienterna därför inte ska låta sig avskräckas av smärtan. Appen ska i framtiden få behandlingar för artros även i rygg, axlar och händer.

Efterlyser större satsningar på digital vård

Personer med kroniska sjukdomar står i dag för hela 80 procent av kostnaderna inom den svenska vårdapparaten.

För att alla ska få det stöd de behöver krävs fler satsningar på digital vård, som både är kostnadseffektiv och mer tillgänglig – till exempel för de som bor på landsbygden, säger Leif Dahlberg, som hoppas att deras app ska bidra med en skjuts i den riktningen.

Studien är publicerad i JAMA Network Open.

Behandling av artros via app

Forskarna bakom studien är verksamma vid University of Nottingham, Storbritannien. Det svenska vårdföretaget Joint Academy står för själva appen men har inte själva varit delaktiga i studien.

Leif Dahlberg är senior professor i ortopedi vid Lunds universitet och medicinsk chef på företaget Joint Academy.
Bild: Joint Academy
Text Oskar Alex
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor