Bitcoin hotar Kinas miljömål

Den elintensiva jakten på kryptovalutan bitcoin leder till ökade koldioxidutsläpp i Kina. Det risker att stjälpa landets miljömål, varnar kinesiska forskare.

Publicerad

Att skapa nya bitcoins kräver matematiska beräkningar i stora datorhallar. Totalt står dessa för 0,6 procent av världens elförbrukning enligt Bitcoin Electricity Consumption Index vid Cambridge University.

Närmare 80 procent av datorerna som räknar fram och kontrollerar nya bitcoins står i Kina. Anledningen är låga elkostnader och tillgång på hårdvara. I en studie i Nature Communications visar forskare vid bland annat den kinesiska vetenskapsakademin, att 40 procent av denna verksamhet, som kallas bitcoin-mining, använder kolkraft som energikälla.

Till 2024 kommer utsläppen av koldioxid från bitcoin-mining att uppgå till 130 miljoner ton på årsbasis. Som jämförelse uppgick de svenska koldioxidutsläppen till 51 miljoner ton 2019.

Behöver förnybar energi 

Om utsläppen inte minskar kan de hota Kinas miljömål att landet ska bli koldioxidneutralt till 2060. Därför behövs åtgärder som gör att den energislukande bitcoin-industrin flyttar till områden med gott om förnybar energi, visar forskarnas analys.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Bitcoin bygger på en blockkedja, en speciell typ av databas där alla transaktioner övervakas och lagras. Databasen är utspridd hos användarna. För att ändra något i nätverket måste alla deltagare först komma överens om att godkänna ändringen. Det görs genom att vissa noder, så kallade miners, tävlar om att bli först med att lösa ett kryptopussel. Belöningen till vinnaren ges i form av bitcoin. Med tiden krävs allt mer beräkningar för att lösa pusslet vilket har lett till den ökade datorkraften.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor