Annons

David Julius and Ardem Patapoutian delar på 2021 års Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Bild: 
Illustration Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

De får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin

David Julius och Arden Patapoutiun tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

Annons

Publicerad:

2021-10-04

Förmågan att uppfatta värme, kyla och beröring är avgörande för vår överlevnad och utgör en förutsättning för att uppleva och tolka världen omkring oss. I vårt dagliga liv tar vi dessa sinnesintryck för givna, men hur översätts temperatur och tryck till nervsignaler? Årets Nobelpristagare har besvarat denna fråga. 

– Fantastiskt! Deras upptäckter har haft ett stort inflytande på min forskning, säger Håkan Olausson, professor i klinisk neurofysiologivid Linköpings universitet, om priset till F&F:s medicinredaktör Per Snaprud som tidigare har intervjuat Olausson om hans forskning. Här skriver Per Snaprud mer om årets pris.

Förra året kammade Harvey Alter, Michael Houghton och Charles Rice hem priset för upptäckten av hepatit C-virus. Deras arbete har banat väg för både test och läkemedel.

Året innan, 2019, ärades William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe, och Gregg L. Semenza för upptäckten av hur celler känner av och anpassar sig till syrebrist. Att finjustera en del i detta molekylära maskineri har gett bättre läkemedel mot blodbrist.

Här är Nobelförsamlingens officiella lista över tidigare pristagare, och här går det att läsa om hur nomineringsprocessen går till.

Medicinpris till forskning om beröring och temperatur

Upptäckterna har förklarat vår livsviktiga förmåga att registrera temperatur, beröring och våra kroppsdelars position i rummet (proprioception). De har betydelse för en rad fysiologiska processer och sjukdomstillstånd.

Under alla månader med coronarestriktioner har många av oss upplevt en skriande brist på sinnliga upplevelser i form

2021-10-04

Vårt sinne för närhet

Svenska forskare har upptäckt nervceller i huden som reagerar på smekningar.

2016-03-15

Gåtan med hepatit-C löstes i tre steg

Harvey Alter, Michael Houghton och Charles Rice tilldelas årets medicinpris för upptäckten av hepatit C-virus.

2020-12-07

Så hanterar kroppens celler syrebrist

I år belönas upptäckten av hur celler känner av och anpassar sig till syrebrist.

2019-12-05

Immunförsvar i turboläge botar cancer

Årets två Nobelpristagare i medicin har utvecklat nya metoder för att behandla aggressiv cancer.

2018-12-27

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Lägg till kommentar