Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

”Det här är en beteende-pandemi”

Mänskliga beteenden är helt avgörande för smittspridningen under pandemin. Samtidigt finns en risk att människor tröttnar på att följa rekommendationerna. Det menar Daniel Västfjäll, medförfattare till en ny rapport från Kungliga vetenskapsakademin.

Publicerad
När människor runt omkring använder munskydd så ökar chanserna för att fler ska göra likadant.
Bild: Getty images

Det är inte bara virus som sprids i kluster. Även sociala normer. Det konstaterar Kungliga vetenskapsakademien i en ny rapport. När människor använder munskydd ökar chanserna för att ännu fler ska ta efter och göra likadant. Vi är också mer benägna att vaccinera oss om olika ledargestalter går före och offentligt tar vaccin.

Daniel Västfjäll är professor i kognitiv psykologi vid Linköpings universitet och har varit med och skrivit rapporten. Han konstaterar att det är viktigt att restriktionerna är konkreta och att det framgår tydligt vad vi som individer förväntas göra och inte göra.

– Det här är en beteende-pandemi. Viruset sprids på grund av beteende, men kan också stoppas med hjälp av beteende. Vad man gör som enskild individ är väldigt viktigt, säger Daniel Västfjäll.

Smittsäkra beteenden minskar

Daniel Västfjäll

Så kallad nudging har också visat sig vara effektivt, och handlar om att ge människor en hjälpsam liten knuff i rätt riktning så att det blir lättare att göra rätt. Till exempel genom att tillhandahålla gratis handsprit i butiker eller genom att utforma bokningssystemet för vaccin på ett sätt som gör att du aktivt måste boka av din tid om du inte vill vaccinera dig.

Trots att vaccinationerna kommit i gång uppmanas människor fortsätta följa rekommendationerna tills smittspridningen är obefintlig eller nere på mycket låga nivåer. Samtidigt finns en risk för något som Världshälsoorganisationen kallar för beteendeutmattning.

– Återkommande i undersökningar har vi sett att smittsäkra beteenden minskar över tid, speciellt för beteenden där man måste göra en uppoffring och missar en belöning, som socialt umgänge. Andra beteenden blir relativt snabbt invanda eftersom de kräver relativt liten uppoffring eller eftertanke. Som till exempel att tvätta händer eller att ta på sig ansiktsmask, säger Daniel Västfjäll

Vetenskapliga genombrott

Restriktioner är begränsande och många kan känna att det är okej att den individuella friheten begränsas under en kortare tid. Samtidigt finns det också en gräns för hur lång tid detta är. Daniel Västfjäll vill dock understryka att vi generellt har varit bra på att förändra vårt beteende och följa rekommendationer.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

– En annan sak som är imponerande är hur snabbt samhällsvetenskapliga forskare ställde om sin forskning för att studera beteende under pandemin. På kort tid har stora insatser gjorts för att förstå hur och varför människor reagerar som de gör. Det har skett många nya vetenskapliga fynd, säger Daniel Västfjäll.

I rapporten konstateras också att vårdpersonalen drabbats hårt av pandemin. All personal som arbetar nära smittade och exponeras för dödsfall och lidande löper hög risk för att drabbas av stressreaktioner.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor