Dubbla metanutsläpp avslöjade i Nordsjön

Olje- och gasplattformar i Nordsjön läcker dubbelt så mycket metangas som de rapporterar. Det såg forskare vid amerikanska Princeton university när de utrustade fiskebåtar med instrument för att mäta metanutsläppen kring plattformarna. 

 

Publicerad
Metan har också naturliga källor, så som våtmarker, men de mänskliga källorna är större. Av de mänskliga metanutsläppen kommer ungefär en tredjedel från olje- och gasutvinning och en tredjedel från köttindustrin.  
Bild: iStock

Under en 20-årsperiod värmer en metanmolekyl jorden 86 gånger mer än en koldioxidmolekyl, och metan är en nyckelfaktor för att hejda global uppvärmning, enligt studien som publicerats i tidskriften Atmospheric Chemistry and Physics.

En fjärdedel av den pågående uppvärmningen orsakas av metanutsläpp, och att minska dem skulle vara det snabbaste sättet att bromsa klimatförändringen, anser forskargruppen. 

Åtgärda läckagen är relativt billigt

Ungefär samma sak säger en annan forskargrupp vid samma universitet, som istället tittat på utsläpp från landbaserad gasutvinning i Pennsylvania. Här såg forskarna att 11 procent av gasbrunnarna stod för 77 procent av metanutsläppen. Att åtgärda de största läckagen skulle vara ett relativt billigt sätt att minska utsläppen kraftigt, enligt denna studie i tidskriften Environmental science and technology. 

Kort efter att studien av metanutsläpp till havs publicerades lade Trump-administrationen i USA fram ett kritiserat förslag om att minska restriktionerna för metanutsläpp. 

Här kan du läsa de två forskarstudierna:

Methane emissions from oil and gas platforms in the North Sea

Importance of Superemitter Natural Gas Well Pads in the Marcellus Shale

 

Mark Zondlo

Mark Zondlo
Mark Zondlo, Princeton university, USA.
Bild: David Kelly Crow

Denise Mauzerall

Denise Mauzerall
Denise Mauzerall, Princeton university, USA.
Bild: Sameer A. Khan/Fotobuddy
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor