E-cigaretter misstänks ha orsakat akuta skador på lungorna

Giftinformationscentralen går ut med en varning till läkare om att två fall av akuta lungskador misstänks kunna kopplas till e-cigarettanvändning. ”Viktigt att få upp frågan om e-cigarettbruk på agendan”, enligt svensk expert.

Publicerad

I 2018 års undersökning av skolelevers drogvanor svarade en tredjedel av eleverna i årskurs 9 att de någon gång använt e-cigaretter och i gymnasiets år 2 var det 41 procent som gjort det.
Bild: Getty Images

Det senaste halvåret har det i USA rapporterats om ett stort antal lungskador som har gått att koppla till användning av e-cigaretter, ett bruk som kallas vejpning. Enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten Centers of Disease Control, CDC, handlar det om 2.290 misstänkta fall, varav 47 dödsfall.

Två svenska fall den senaste månaden

Den 9 december gick Giftinformationscentralen i en artikel i läkarförbundets tidning Läkartidningen ut och varnar läkare för att man misstänker att två fall av lungskador den senaste månaden kan kopplas till vejpning.

– Det är jätteviktigt att vi som läkare har vejpning i bakhuvudet, framförallt när unga söker sjukvård för svåra lunginflammationer. I Sverige har vi legat efter USA men hos framförallt gymnasieelever ökar bruket av e-cigaretter, säger Magnus Lundbäck, läkare på hjärtkliniken på Danderyds sjukhus och docent i kardiologi vid Karolinska Institutet.

Var tredje niondeklassare har testat

Enligt Centralförbundet för alkohol och narkotika, CAN, har bruket ökat sedan frågan om e-cigarettbruk började ställas 2014. I 2018 års undersökning av skolelevers drogvanor svarade en tredjedel av eleverna i årskurs 9 att de någon gång använt e-cigaretter och i gymnasiets år 2 var det 41 procent som gjort det.

Även i USA är användarna unga och enligt National Institute of Drug Abuse hade 25 procent av de som gick sista året i high-school vejpat den senaste månaden.

Röker både e-cigaretter och tobak

Redan 2016 skrev Forskning & Framsteg om e-cigaretter och deras hälsopåverkan i en längre artikel. Förespråkarna för e-cigaretter har hävdat att de kan minska brukat av tobak. Men när forskare i Norrbotten och Västra Götaland undersökte bruket hos 30.000 svenskar, visade sig två procent av vuxna mellan 20 och 75 år använda e-cigaretter. Men de som använde e-cigaretter rökte även tobak, så brukarna lade snarare till en ny rökvana, än att de slutade röka, skriver forskarna i JAMA Network Open.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kopplas till illegal användning

De båda svenska fallen har koppling till användning THC, den aktiva substansen i cannabis, ett samband som också setts i merparten av de amerikanska fallen, även om inte alla där använt THC. I USA har man pekat på att en tillsats kallad e-vitaminacetat kan kopplas till lungskador.

– Det är en viskös vätska som liknar THC-oljan och som används för att spä den. Man kan jämföra med att blanda ut kokain med bakpulver, helt enkelt för att kunna sälja samma mängd för mer pengar, säger Magnus Lundbäck.

Han pekar på att det i de två misstänkta fallen handlar om illegal användning, då THC är narkotikaklassat i Sverige.

– Det går att köpa olika smaksättningar och oljor via internet, som är helt oreglerat. Men vi behöver hålla två tankar i huvudet samtidigt och även lyfta långtidsverkningarna av vanliga e-cigaretter, säger Magnus Lundbäck.

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!

Ångan från e-cigaretter gav styva kärl

I en tidigare studie har han i sin forskning sett att artärerna hos personer som rökt e-cigarett med nikotin blev styvare. Dessutom sågs höjt blodtryck och sammandragna luftvägar, vilket publicerats i tidskriften Cardiovascular Toxicology. I andra studier har han visat att e-cigarettånga med nikotin skadar mänsklig lungvävnad och odlade lungceller.

Nu håller han precis på att avsluta en studie där 22 friska försökspersoner vid två tillfällen fått röka e-cigarett, ena gången med och andra utan nikotin. Man mäter sedan hur deras minsta kärl i nagelbanden påverkas med hjälp av en avbildningsteknik kallad videokapilläroskopi. Här kan du se en kort film på hur de röda blodkropparna rör sig i kärken hos en frisk person.

– Vi ska göra våra två sista experiment nu innan jul och kommer att kunna presentera våra data på hjärt- och lungkongresser i slutet av sommaren, säger han.

Riktar sig mot unga

Och på den stora europeiska lungkongressen ERS i Madrid i höstas diskuterades e-cigaretter och deras koppling till lungsjukdom med tanke på den oroväckande utvecklingen i USA, som beskrivs av CDC.

– Det vi sa där var att det ju är förfärligt att det ska behöva ske dödsfall för att få upp frågan om e-cigaretter på agendan. Här i Sverige skulle jag gärna se hårdare reglering – särskilt vad gäller produkter som tydligt riktas mot unga, som e-cigarettoljor som smaksätts med godissmak, säger Magnus Lundbäck.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor