Efterlysning: Skräpplockare i norr

Varför hamnar plast i naturen? Det kan allmänheten hjälpa forskare att ta reda på. Särskilt uppmanas boende på landsbygden och i Norrland att bistå.

Publicerad
Person med röd skyddshanske plockar upp en grön plastflaska på stranden och lägger.

Medborgarforskning pågår. Hjälp forskarna att ta reda på var och hur plasten hamnar i naturen. Tidigare har mest plast hittats längs våra stränder.
Bild: Getty images

Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. Fortfarande behövs mer information om var, när och varför plasten hamnar där den hamnar. 

Hittills har 5 000 skolelever, föreningsaktiva och andra intresserade samlat in över 45 000 plastföremål i det tvååriga medborgarforskningsprojektet Plastexperimentet. Nu hoppas forskarna att lika många deltar i årets insamling som pågår mellan 1 september och 13 oktober.

Vanligaste plastskräpet på stränder

Under 2022 och 2023 pågår Plastexperimentet, ett projekt där allmänheten hjälper forskare att kartlägga plastskräp i naturen. Mest plastskräp per kvadratmeter finns på stränder och badplatser.

De vanligaste kategorierna av plastskräp är:

  • 25 % Cigarettfimpar
  • 13 % Mjuka plastförpackningar
  • 10 % Plastpåsar
  • 52 % Övriga plastkategorier

Cigarettfimpar och förpackningar dominerar

Förra årets kartläggning visade att mest plastskräp per kvadratmeter fanns på stränder och badplatser. Det vanligaste plastskräpet var cigarettfimpar och förpackningar från mat och dryck. 

Plastexperimentet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, stiftelsen Håll Sverige rent och föreningen Vetenskap & Allmänhet. Forskarna uppmanar särskilt bosatta på landsbygden och i norra Sverige att hjälpa till, eftersom det än så länge finns mest data från storstadsregioner i södra delarna av landet.

Insamlarna noterar vad som samlats in och när. Den nya kunskapen kan hjälpa forskarna att bättre förstå hur plast hamnar i naturen samt vad man kan göra för att förhindra det. 

Resulterar i en vetenskaplig rapport

Efter insamlingen finns det möjlighet för äldre skolelever att undersöka vilken sorts plast de har hittat, genom att testa plastens egenskaper i exempelvis vatten, olja och under förbränning.

Resultaten från insamlingen kommer att analyseras för att sedan publiceras i en vetenskaplig tidskrift under våren 2024.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor