Flaskpost mäter plastskräpets färd

En pet-flaska som hamnar i en flod kan förflyttas hundratals kilometer på några veckor – om den hamnar i havet kan det handla om tusentals kilometer. Det visar en studie baserad på pet-flaskor som utrustats med gps och satellitsändare.

Publicerad
En plastflaska kommer lastad – med elektronik som kartlägger dess irrfärder i havet.
Bild: University of Exeter

Åtminstone 150 miljoner ton plastskräp flyter runt i haven och varje år tillkommer ytterligare åtta miljoner ton. Kunskapen om varifrån plastskräpet kommer och vart det tar vägen är bristfällig. Oceanografiska modeller ger en del ledtrådar, men det finns behov av detaljerade data om enskilda plastföremåls rörelser i världshaven. Nu har ett forskarteam med medlemmar från USA, Bangladesh och England utvecklat en metod för sådan datainsamling. 

Pet-flaskor spårades med gps och satellitsändare

Forskarna har stoppat in satellitbaserad spårningsutrustning i pet-flaskor och slängt dem i floden Ganges samt vid dess mynning i Bengaliska viken. Data om pet-flaskornas förflyttningar har samlats in och analyserats med GIS-teknik (geografiskt informationssystem ”digitala kartor”).

”Elektronisk flaskpost” – en ny metod för att undersöka spridningen av plastskräp i havsmiljön.
Bild: Heather Koldewey

– Jag blev förvånad över hur långt flaskorna kunde färdas på en förhållandevis kort tid. Den som rörde sig längst flöt i väg nästan 3 000 kilometer. Det visar verkligen att det här är ett globalt problem, säger Emily Duncan, postdoktor vid University of Exeter i England och huvudförfattare till den nya studien. 

”Rekordflaskan” släpptes nära Ganges mynning och färdades i genomsnitt drygt sex kilometer per dag i havet. De flaskor som släpptes i själva floden rörde sig som längst drygt 900 kilometer. De flöt medströms i etapper – gps-data visade att flaskorna fastnade lite här och där längs vägen och att en del av dem uppenbarligen blev upplockade, medan andra försvann spårlöst.

Spåra andra plastföremål i haven

Forskarna bakom de nya rönen, som har publicerats i Plos one, menar att den här inledande studien visar att gps-flaskorna kan bidra med viktig kunskap i kampen mot plastföroreningarna i haven. Tekniken som forskarna utvecklat är open source, det vill säga fri för alla att använda och modifiera. Flera studier är på gång, berättar Emily Duncan.

– Vi kommer att använda gps-flaskorna i ett nytt projekt i sydöstra Asien, som ska förbättra data om plastskräpets rörelser i Indiska Oceanen. Vi vill också utveckla teknologin ytterligare så att det blir möjligt att gps-spåra andra sorters plastföremål i haven, exempelvis matförpackningar. 

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor