Annons

Bitcoin är en digital valuta som inte kräver någon centralbank. Säkerheten och sekretessen upprätthålls med hjälp av kryptografi, därav namnet: kryptovaluta.

Bild: 
istock

Elektroniska valutor hotar klimatmålet

Tekniken bakom de nya kryptovalutorna som bitcoin är så energikrävande att en storskalig satsning skulle öka den globala uppvärmningen.

Bitcoin och andra kryptovalutor är väldigt säkra, men kräver omfattande beräkningar och därför stora datorhallar som slukar mängder med elektricitet. Ungefär 40 procent av den globala elproduktionen sker med kol, så om den globala användningen av bitocoin ökar kommer även koldioxidutsläppen att öka.

Under 2017 gjordes endast 0,03 procent av alla elektroniska betalningar med bitcoin. Men om bitcoins popularitet fortsätter växa i den takt man kan förvänta sig av den här sortens teknologier, så kommer den ökande elkonsumtionen leda till koldioxidutsläpp som är så stora att vi skjuter över det så kallade tvågradersmålet redan om 16 år, enligt en ny amerikansk studie.

Tvågradersmålet är en överenskommelse mellan 176 länder om att begränsa den pågående globala uppvärmningen till två grader, jämfört med medeltemperaturen som rådde under förindustriell tid.

Beräkningarna förutsätter att andelen fossila bränslen bakom den globala elproduktionen kommer att vara oförändrad under de närmaste decennierna. Forskarna, som har publicerat sina rön i Nature climate change, uppmanar nu utvecklarna bakom bitcoin och andra kryptovalutor att göra sitt yttersta för att minska de ekologiska fotavtrycken från sina produkter.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag håller med författaren inlägg men om det skulle krävas av den krera världen att minska sin konsumtion med 50% då tror jag att blir svårt. Här i sverige är vi fortfarande myggan som höjer rösten det måste till en medveten politik i hela världen om vi ska undvika klimatförändringar, annars får vi börja odla vindruvor här i norden (igen) dom som råkar mest illa ut är låg lännta länder som riskerar stora arealer och får flykting konsekvenser. Jari lehtilä katrineholm

Lägg till kommentar