Varmaste sommaren på 2 000 år
Sommaren 2023 blev den varmaste på två millennier i Europa, enligt en studie publicerad i Nature. Samtidigt ökade de värmerelaterade dödsfallen och risken att smittas av bland annat fästingburna sjukdomar.
Sommarmånaderna juni, juli och augusti 2023 var rekordvarma. I vissa delar av Europa översteg temperaturen 45 grader.
Genom att kombinera mätningar från tusentals meteorologiska stationer med historiskt data från årsringar hos träd konstaterar forskare att förra sommaren var den varmaste på 2 000 år. Ökade utsläpp pekas ut som förklaringen, tillsammans med väderfenomenet El Niño som har en uppvärmande effekt på jordens klimat. Studien är publicerad i tidskriften Nature.
Fler värmerelaterade dödsfall
En annan forskargrupp varnar samtidigt för konsekvenserna. I en ny rapport skriver 69 europeiska forskare att de extrema värmeböljorna orsakar allt fler förtidiga dödsfall. Sedan 2003 beräknas de värmerelaterade dödsfallen ha ökat med 17,2 dödsfall per 100 000 invånare i Europa. Ökningen var som störst i Spanien med 39,9 dödsfall per 100 000 invånare, att jämföra med 1,0 på Island. Risken är särskilt stor för barn, äldre och människor som lider av en kronisk sjukdom.
Läs mer: Fästingar gynnas av varmare klimat
Badsårsfeber och fästingburna sjukdomar
Enligt rapporten bidrar värmen också till att södra Europa i allt större utsträckning drabbas av skogsbränder, sämre skördar, torka, mygg- och fästingburna sjukdomar samt infektionssjukdomar orsakade av virus, bakterier och parasiter. I norra Europa ökar risken för vibriobakterier som kan ge badsårsfeber. Mängden fästingar som sprider sjukdomar som borrelia och TBE ökar också.
För att få bukt med klimatförändringarna och uppnå nettonollutsläpp till 2040 bör utsläppen från Europas energisystem minska tre gånger snabbare än i dag, enligt rapporten.
Läs mer: Dags att rusta mot smittsamma djur
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.