Annons

Orkidén Platanthera azorica tillhör nattviolssläktet och är extremt sällsynt.

Bild: 
Richard Bateman

Europas ovanligaste orkidé

Forskare har detaljstuderat orkidébestånden på Azorerna. Studierna visar att det som man tidigare antagit vara en orkidéart, i själva verket är tre arter. En av dessa arter har nu korats till Europas mest sällsynta orkidé.

Författare: 

Publicerad:

2013-12-12

Azorerna består av nio små öar som ligger mitt i Atlanten. Engelska och portugisiska forskare har nu detaljstuderat övärldens orkidéflora. Studierna visar att en art som tidigare betraktats som förhållandevis vanlig på öarna, i själva verket är extremt ovanlig. Arten – som heter Platanthera azorica och tillhör släktet nattvioler ­– växer endast på en isolerad bergskam på ön São Jorge.  De övriga blombestånden består av två andra arter av släktet nattvioler, som tidigare felaktigt beskrivits som P. azorica.

De tre orkidéarterna finns endast på Azorerna. Forskarna tror att samtliga arter härstammar från ett fåtal frön av nattviolen – P. bifolia – som spreds från Sydeuropa till Azorerna med havsvindarna.

De nya rönen, som publicerades i tidskiften PeerJ, visar att det finns skäl att omvärdera hotbilden mot Azorernas orkidéer: det finns uppenbarligen fler arter än vad man tidigare antagit, men också färre individer av de olika arterna, vilket gör dem sårbara.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)