Annons

Omkring 8 000 barn har en förälder i svenskt fängelse.

Bild: 
Getty images

Fängelsedom drabbar barnen

Barn vars förälder har dömts till fängelse får sämre chanser i skolan och har svårare att få jobb.

Annons

Forskare har undersökt 40 000 barn i Sverige i åldern 3–14 år som har haft minst en förälder i fängelse åren 1997–2004. Denna grupp har sedan jämförts med 130 000 barn som även de haft en dömd förälder, men där domen inte blev fängelse. Men hjälp av denna metod kunde forskarna jämföra barn i två ganska lika grupper – båda hade dömda föräldrar, och de hade begått liknade brott.

Det visade sig att barnen till de fängelsedömda oftare blev kriminella, fick sämre betyg och oftare gick ut skolan utan gymnasiekompetens. När de var 25 år så var sannolikheten att ha ett jobb 37 procent lägre bland de som haft en fängslad förälder.

Forskarna som gjort studien menar att alla dessa barn levde i utsatta familjer, men att resultaten tyder på att fängelsestraffet i sig är ett extra trauma för barnen.

Resultaten har publicerats i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.