F&F-läsare mötte bergsgorillor

Att vistas en timme mitt ibland en grupp bergsgorillor, det var den givna höjdpunkten på den drygt två veckor långa safarin i Uganda som ett antal Forskning & Framsteg-läsare åkte på i november. Lika fascinerande tyckte många i sällskapet att det var att träffa schimpanser, dessa våra närmaste släktingar bland människoaporna.

Publicerad
Gruppen kom riktigt nära bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable National Park.
Bild: Jonas Mattsson.

Resan utgick ifrån Entebbe, där flyplanet gick inför landning invid den mäktiga Victoriasjö, där sällskapet satte sig i fyra Landcruisers med varsin kombinerad chaufför och guide – utöver reseledaren, zoologen och inte minst fågelskådaren Hasse Berglund. Efter en första natt i huvudstaden Kampala, tog resan fart på riktigt med sina mål i olika nationalparker. Första anhalten var Lake Mburo med sin relativt tätbevuxna savann som befolkas av antiloper, zebror, vårtsvin och olika apor. Och flodhästar – några av oss mötte inte bara dessa bjässar på tryggt avstånd i vattnet, utan även djuren vandrade i trädgården på nätterna.

Därefter reste vi de långa milen på gropiga vägar till Ugandas sydvästra hörn. Bergsgorillornas hemtrakter är i Bwindi nationalpark, som ligger alldeles intill gränsen mot Kongo och ett par mil från Rwanda. Under en intensiv förmiddag vandrade vi uppför bergen i den ofantligt vackra regnskogen – till mötet de bergsgorillor som lever i det fria och ganska oberört fortsätter med sina dagliga rutiner tillsammans med oss turister.

Sedan gick turen norrut längs Kongogränsen, till nationalparken Queen Elisabeth med sin mer traditionella savann – befolkad av enorma buffelhjordar, elefanter och lejon – och Kazinga Channel med mängder av flodhästar, krokodiler och fåglar. Hela resan bjöd på gott om fåglar som tillfredsställde även för de mest ornitologiskt drivna.

Sedan bar det vidare upp mot Kibale, där vi mötte schimpanserna, även de i en underbar regnskog, innan vi reste längs Rwenzoribergen upp till de 40 meter höga Murchison Falls. Där möter Victorianilen Lake Albert, mitt i Ugandas största nationalpark, fylld av bland mycket annat giraffer, antiloper, elefanter.

På vägen söderut mot Kampala stannade vi vid den noshörningsuppfödning som avlar fram nya djur efter att arten utrotades från Uganda på 1980-talet, innan resan avslutades med en sista natt i huvudstaden. Ett sista ornitologisk kick fick de i gruppen som på vägen till flyplatsen valde att ge sig ut i papyrusträsken i Entebbe och till slut se den skygga träskonäbben.

I november arrangerar Äventyrsresor en ny resa till Uganda. Nästa kunskapsresa med Äventyrsresor och Forskning & Framsteg går till Pantanal i Brasilien i september.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor