Forsknings-EM ger unga hopp om framtiden

Miljövänligt flygplan, verktyg för att syna AI och bioplast av alger var några av bidragen i Forsknings-EM för unga som i år hölls i Polen. Det blev ingen vinst för Sverige – men de svenska deltagarna får med sig hopp om framtiden.

Publicerad
deltagara i forsknings-EM står uppradade med certifikat som visar att de deltagit i EUCYS.

Maja Nilsson, Mallak Hussein, Erik Österberg, Gabriel Castell och Louvisa Schmitz Svennesson på forsknings-EM i polska Katowice.
Bild: Catherine Fulgencio

I 35 år har unga vetenskapsintresserade tävlat i European contest for young scientists, EUCYS. I år hölls tävlingen 9–14 september i ett regnigt Katowice i Polen, dit Sveriges unga forskningslandslag skickat tre bidrag.

Louvisa Schmitz Svennesson bidrog med sitt projekt om en miljövänligare framställning av ämnet ZIF, som till exempel skulle kunna användas inom cancerbehandling. Hon tycker att det har varit jättekul att träffa andra i Katowice som också är intresserade av vetenskap.

– Ibland är det som att om man har ett vetenskapsintresse så blir man den konstiga personen. Här märker man att det finns andra som har samma intresse. Det är så många fler än vad man tror. Det finns också en fördom om att om man är intresserad av vetenskap så är det ens enda intresse, här märker man att det verkligen inte är så, säger Louvisa Schmitz Svennesson.

Ingår i Sverige unga forskningslandslag

I år kom 143 ungdomar från 37 länder till Katowice med sina projekt. Även unga från länder som har vetenskapliga samarbeten med EU, som till exempel Sydkorea, får delta i forsknings-EM. Alla deltagare har tidigare vunnit i nationella tävlingar. I Sverige är det organisationen Unga forskare som arrangerar forsknings-SM där Sveriges unga forskningslandslag blir uttagna.

montrar på Forskar-EM
Ungdomar från olika länder tävlade med sina projekt i Forskar-EM i polska Katowice.
Bild: EUCYS 2024

Erik Östberg och Gabriel Castell representerade Sverige med ett sårförband av rödkål som ändrar färg om såret är infekterat. Det var deras kemilärare som berättade att man kunde tävla i forskning och som tipsade dem om att ansöka med sitt projekt. De menar att uppmuntran från lärare och andra är avgörande för att unga ska kunna upptäcka och behålla sitt vetenskapsintresse.

– Han var inte bara väldigt kunnig inom ämnet utan han var också väldigt pedagogisk. Man märkte att han brann för det han gjorde och det gör det lättare för oss att se det roliga i det. Det tror jag är superviktigt, säger Gabriel Castell.

Att Erik Östbergs mamma också tävlat i forsknings-SM är extra roligt.

– Hon blev först lite förvånad över att jag också skulle ställa upp men samtidigt så klart jätteglad och stolt, säger Erik Östberg.

F&F på forsknings-EM

@forskningframsteg

European contest for young scientist är en internationell mötesplats för unga som brinner för vetenskap 🌟 @Unga Forskare

♬ originalljud – Forskning&Framsteg

Unga forskare tar sig an svåra problem

Många av årets projekt handlar om att lösa problem med till exempel artificiell intelligens och klimatförändringarna. Mallak Hussein och Maja Nilsson har gjort en bioplast av alger som är helt nedbrytbart.

– Om vi skulle göra ett arbete så ville vi att det skulle göra nytta och klimatproblemet är ett väldigt stort problem. Det här var något som vi var intresserade av och tyckte var kul, säger Maja Nilsson.

Alla svenska deltagarna är överens om att det är hoppingivande att se så många unga som är villiga att lösa de stora problemen i vår samtid.

– De som är samlade här kommer att fortsätta med sina projekt. Man känner sig hoppfull att åtminstone vår generation kommer att jobba på de här problemen. Det är inte helt kört. Även om det ser ganska mörkt ut finns lösningar om man vågar satsa på dem, säger Mallak Hussein.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor