”Gärna mer utforskning av oidentifierade fenomen, men mindre prat om utomjordingar”

Anna Davour.

Innan Pentagon släppte sin nya rapport om oidentifierade flygande fenomen kom många spekulationer i medierna. Vi vinner inte på att envist förknippa okända fenomen med utomjordingar, anser Forskning & Framstegs fysik- och astronomiredaktör.

Publicerad

Anna Davour är fysik- och astronomiredaktör på Forskning & Framsteg och tycker att det är tröttsamt med yviga spekulationer om ufo-aktiga företeelser.

Det här är en kommenterande text. Analyser och åsikter är skribentens egna.

Alla vet vad ett ufo är. Det första som dyker upp i huvudet när den förkortningen nämns är ett flygande tefat med små gröna utomjordingar i. För att komma bort ifrån den tolkningen känns det rimligt att den amerikanska försvarsmakten numera i stället talar om unidentified aerial phenomena – oidentifierade fenomen i luftrummet.

De överlägset flesta observationerna av sådana fenomen genom åren lär ha gjorts i USA, och många av dem nära militärbaser. Det är inte särskilt förvånande, eftersom det är där det finns personer som spanar på vad som försigår i luften. Där folk tittar är det mer troligt att någon ser saker.

En ny amerikansk rapport om oidentifierade luftfenomen släpptes den 25 juni. Den föregicks av mängder av spekulationer och skriverier. Skulle det nu äntligen bekräftas att det finns företeelser utanför vår etablerade världsbild, eller kanske till och med något utanför den vanliga mänskliga varseblivningsförmågan?

Riktigt så blev det nu inte. Innehållet i det nio sidor långa dokument som släppts till allmänheten är inte särskilt spektakulärt. Många ser det i alla fall som ett stort skifte att det nu från officiellt håll bekräftas att det finns observationer som inte har förklarats och att de kan vara en säkerhetsrisk. Men vad betyder det närmare bestämt?

För det första sägs det uttryckligen att de okända fenomenen, om de kan identifieras, kommer att falla i olika kategorier. De första tre listade kategorierna är vanliga och begripliga: blandade luftburna föremål (till exempel fåglar eller väderballonger), naturliga atmosfäriska fenomen, och testversioner av nyutvecklad teknik. De sista två kategorierna är lite mer spekulativa. En av dem är möjligheten att det skulle kunna vara fråga om tekniska föremål från främmande makt eller fiender – rapporten nämner Kina, Ryssland, något annat land, eller organisationer som inte är knutna till någon regering. Det är värt att säga att ingen sådan observation har bekräftats ännu. Slutligen: kategorin övrigt. Det fåtal observationer som hänförs hit rymmer de där kittlande möjligheterna i form av företeelser som kanske är okända för vetenskapen. Kanske.

Vad gäller risker finns det två typer som uttryckligen diskuteras i dokumentet. Det är inte svårt att förstå att piloter kan bli störda av saker som dyker upp i synfältet, och som kan kollidera med flygplan. Om det möjligen skulle vara fråga om föremål från andra länder och kanske fientliga aktörer, då är de en annan typ av uppenbar nationell säkerhetsrisk. (Å andra sidan har det påpekats att det skulle kunna vara kontraproduktivt att flyga experimentella flygfarkoster i fientligt luftrum där de skulle kunna bli observerade och dokumenterade.)

För att tackla dessa frågor rekommenderar rapporten att man ska införa ett standardiserat system för att rapportera observationer av okända fenomen och föremål. Det vore bra, för om observationerna är begränsade och inkonsekventa är de svåra att jämföra. Om det till äventyrs skulle visa sig finnas något helt okänt fysikaliskt fenomen bakom några av dessa observationer är en systematisk undersökning enda sättet att få reda på vad det är för något.

Under tiden tycker jag att det är lite tröttsamt hur ufo-aktiga företeelser kan ta skruv i medierna, ofta med en underton av idéer om intelligenta utomjordingar på besök. Yviga spekulationer har förekommit också i etablerade medier, som skulle förväntas ha vissa ambitioner när det gäller trovärdighet. Andra har rapporterat på bättre sätt. Radioprogrammet Konflikt har gjort ett mycket bra avsnitt, UFO-frågans återkomst, som jag gärna rekommenderar för den som är intresserad av hur den här frågan passar in i vår kultur och hur diskussionen omkring den har förändrats.

Ska vi ha möjlighet att kanske upptäcka genom att försöka förknippa varje okänd företeelse med en förutfattad mening om utomjordingar. Precis som med allt annat borde vi närma oss dessa saker med nyfikenhet men utan att först ha bestämt oss för vad det borde vara.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor