Annons

Att vid hög ålder lära sig sy lapptäcken ger bättre minne.

Bild: 
Istockphoto

Håll hjärnan ung genom att lära dig nytt

En gammal människa måste utmanas för att minnet ska förbättras. Det räcker inte med att sitta hemma och lyssna på sin favoritmusik och lösa korsord. En ny studie visar att man måste lära sig nya saker för att få effekt.

Annons

Publicerad:

2013-12-03

I en studie vid Texas university fick personer mellan 60 och 90 år utföra olika uppgifter i 15 timmar per vecka under tre månader. En grupp fick lyssna på musik och lösa korsord i hemmet, en annan grupp engagerades i sociala aktiviteter, utflykter och underhållning. En tredje grupp fick lära sig något nytt: antingen att fotografera digitalt eller sy lapptäcken, eller båda.

 Efter tre månader hade de som lärt sig nya saker bättre resultat på kognitionstester jämfört med de andra grupperna. Framförallt hade det episodiska minnet förbättrats, det vill säga minnet av sådant som man själv är med om. Socialt engagemang hade ingen effekt på kognition.

– Man kan spekulera i om utmanade mentala aktiviteter kan sakta ner åldrandet av hjärnan, säger forskaren Denise Parks, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Jag lärde mig på 50-talet av Arne Tammer att du kan lära dig allt om du bara använder en kvart om dagen till det du vill lära dig. Jag tog honom på orden och multiplicerade det med åtta timmar per dag. Det vill säga - varje ny sak fick ta högst 15 minuter. På det viset har jag under snart 45 år lärt mig allt vad data gäller, naturvetenskap, historia, geografi, psykologi med mera. Allt blir intressant om man ägnar varje sak en kort stund. Det enda jag hoppat över är sport av alla slag. Det är OK att tillämpa sport men att sitta som åskådare ger mig inget.

Jag kan hålla med den föregående komentaren till viss del,men det jag tror det är att vara engagerad,vad som helst.Jag själv som hade en hjärn-tumör som en knytnäve i hjärnhinnan bort-oppererad klarade mej rätt hyffsad efter-åt,men genom vissa komplikationer blev förtida pensionär nu är jag 59 år.Jag hade komplicerade jobb som om jag hade fortsatt satt folk och fä för stor fara,men som förut-författare gäller det att hitta mening med livet,jag själv har inga problem eftersom är bowlare i en framgångrik klubb.Samhället måste ta ett större ansvar för dom som råkar illa ut,och jag säger det är inte alla gånger att indeviden styr sitt ansvar över hur man kan må!