Hormonbehandling med östrogen kopplas till ökad risk för hudcancer

En svensk studie visar att kvinnor som någon gång fått östrogen utskrivet löper något högre risk att drabbas av hudcancer.

Publicerad

Kvinnor som får hormonbehandling med östrogen bör vara extra vaksam med solen, menar hudcancerforskaren Gustav Christensen.
Bild: Getty images

Det är känt att den största riskfaktorn för hudcancer är UV-strålning från solen. Men i en ny svensk studie på 21 062 kvinnor, har forskare också sett en koppling mellan hudcancer och att någon gång ha fått östrogen utskrivet. Östrogen förskrivs ofta vid klimakteriebesvär.

Varje år får runt 60 000 svenskar någon form av hudcancer. De flesta får basalcellscancer, en form som sällan är dödlig. Näst vanligast är skivepitelcancer, som är lite farligare. Och drygt 5 000, nästan lika många kvinnor som män, drabbas av den farligaste formen av hudcancer, malignt melanom.

– I vår studie syns en viss riskökning för alla tre hudcancerformer, säger Gustav Christensen, doktor i medicinsk vetenskap med inriktning mot hudcancer, vid Lunds universitet.

Gustav Christensen
Gustav Christensen, doktor i medicinsk vetenskap med inriktning mot hudcancer, vid Lunds universitet.
Bild: Ingemar Hultquist

Högre risk för cancer efter östrogenbehandling

Kvinnorna i studien följdes från 2008, då de var mellan 43 år och 83 år, till som längst år 2018. Under tiden fick totalt 257 av deltagarna, motsvarande 1,2 procent, malignt melanom. Risken att utveckla malignt melanom var 35 procent högre hos de kvinnor som fått östrogen. Forskarna undersökte inte hur länge kvinnorna behandlades.

Totalt 1 308 av deltagarna fick basalcellscancer och 528 fick skivepitelcancer, där de ökade riskerna hos de som fått östrogen var 25 respektive 23 procent.

Vad ska patienter som har klimakteriebehandling göra nu?

– Vi ser en koppling mellan intag av östrogen och hudcancer i vårt material, men man ska inte dra för stora växlar på studien, säger Gustav Christensen.

Han menar att kvinnor som tar östrogen varken bör ändra på medicinintag eller resvanor till solen. Däremot bör man se till att inte bränna sig och ha kläder på sig när solen står som högst.

– Det är bra att fundera över hur man umgås med solen. Det hade också varit önskvärt om den förskrivande läkaren pratade om solens positiva och negativa inverkan, säger han.

Hudcancer tidigt i livet, före tiden för menopaus, är vanligare hos kvinnor än män, vilket skulle kunna stödja hypotesen att hudcancer är östrogendrivet. Att få sin första mens tidigt i livet och sin sista mens sent har också tidigare kopplats till högre risk för hudcancer.

Efterlyser fler studier om hormonbehandlingar och cancer

Åsa Johansson, docent vid Uppsala universitet, tycker att studien är intressant.

Åsa Johansson
Åsa Johansson, docent vid Uppsala universitet.
Bild: Mikael Wallerstedt

– Det finns många tidigare studier som visat att just menopausal hormonbehandling, MHT, ökar risken för hudcancer, så resultaten är inte särskilt förvånande, säger hon.

Forskarna betonar att progestin, som oftast används i kombination med östrogen vid menopausal hormonbehandling, inte har ett finger med i spelet. 

– Att de inte hittar signifikanta resultat för de analyser där de tittar på kvinnor som endast använder progestin beror troligen på att så få kvinnor använder enbart progestinbaserade produkter. Det är inte en vanlig behandling vid klimakteriebesvär, säger Åsa Johansson.

Åsa Johansson tycker att det är synd att studien inte kunde undersöka om riskerna skiljer sig åt beroende på hur man får sin behandling.

– I dag blir olika typer av krämer allt vanligare. Det vore mycket intressant att undersöka om produkter som krämer och oralt intagna läkemedel är lika skadliga, säger hon.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor