Annons
Graf

Löneutveckling för de som haft kommunalt sommarjobb respektive de som inte haft det.

Bild: 
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

Kommunalt sommarjobb ingen dörröppnare

De flesta ungdomar som får kommunalt sommarjobb får inget försprång på arbetsmarknaden. Undantaget är flickor med dåliga betyg.

Författare: 

Publicerad:

2013-11-28

Så sent som i somras ställdes krav från intresseorganisationer om att alla kommuner borde erbjuda sommarjobb åt ungdomar i gymnasieåldern. Men nu har forskare undersökt om de kommunala sommarjobben har en långsiktig effekt. I Falun lottades vid slutet av 1990-talen de kommunala sommarjobben ut bland de sökande. Med utgångspunkt i detta har man nu jämfört om erfarenhet av kommunalt sommarjobb gav någon fördel på arbetsmarknaden. Tio år senare visade det sig att erfarenhet av kommunalt sommarjobb generellt inte gav högre lön eller underlättade att ta sig in på arbetsmarknaden. Dock kunde man se att flickor med låga betyg fick vissa fördelar. De inom denna grupp som inte fick kommunalt sommarjobb tjänade tio år senare lägre än de andra.

Studien omfattar drygt 2 600 personer som sökte kommunalt sommarjobb i Falun åren 1997–2003, och har genomförts av forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar