Kommunalt sommarjobb ingen dörröppnare

De flesta ungdomar som får kommunalt sommarjobb får inget försprång på arbetsmarknaden. Undantaget är flickor med dåliga betyg.

Publicerad
Löneutveckling för de som haft kommunalt sommarjobb respektive de som inte haft det.
Bild: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

Så sent som i somras ställdes krav från intresseorganisationer om att alla kommuner borde erbjuda sommarjobb åt ungdomar i gymnasieåldern. Men nu har forskare undersökt om de kommunala sommarjobben har en långsiktig effekt. I Falun lottades vid slutet av 1990-talen de kommunala sommarjobben ut bland de sökande. Med utgångspunkt i detta har man nu jämfört om erfarenhet av kommunalt sommarjobb gav någon fördel på arbetsmarknaden. Tio år senare visade det sig att erfarenhet av kommunalt sommarjobb generellt inte gav högre lön eller underlättade att ta sig in på arbetsmarknaden. Dock kunde man se att flickor med låga betyg fick vissa fördelar. De inom denna grupp som inte fick kommunalt sommarjobb tjänade tio år senare lägre än de andra.

Studien omfattar drygt 2 600 personer som sökte kommunalt sommarjobb i Falun åren 1997–2003, och har genomförts av forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor