Annons
kontaktlins blir mikroplast

Bakterier som används i reningsverk försvagar de kemiska bindningarna i plasten så att kontatklinserna bryts ner till mindre delar.  

Bild: 
Arizona State University

Kontaktlinser källa till mikroplast

Slänger du använda kontaktlinser i toaletten? Det är ingen bra idé. Amerikanska forskare har följt de små plastbitarnas väg genom avloppet och visar att de bidrar till mer mikroplast i haven.

Författare: 

Publicerad:

2018-08-28

Endast i USA hamnar mellan 6 och 10 ton kontaktlinser i avloppet varje år uppskattar forskarna vid Arizona State University som gjort studien om kontaktlinsernas miljöpåverkan. Deras intervjuer med bärare av kontaktlinser visar att 15-20 procent spolar ner dem i toaletten eller i vasken.

Eftersom de är små och genomskinliga är de svåra att följa genom avloppet och avloppsverken.

För att ta reda på hur de påverkas av reningsprocesserna utsatte forskarna kontaktlinser för samma typ av bakterier som används vid avloppsrening. Resultatet, som presenterats vid American Chemical Societys årliga kongress, visar att bakterierna bryter ner plasterna i kontaktlinserna så att de faller i sär i mindre bitar som till slut kan slinka ut i havet och bidra till de ökande mängderna av mikroplast.

Forskarna uppmanar tillverkare av linser att återvinna linserna eller att tydligt informera på paketet att använda linser ska slängas i soporna och inte i avloppet.

 Läs mer om plaståtervinning i en tidigare artikel i Forskning & Framsteg.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar