Annons
Mosaik av satellitbilder monterade på en silhuett av Antarktis. Ljusare fläckar visar nattlysande moln.

Mosaik av satellitbilder som visar nattlysande moln över Antarktis. 

Bild: 
NASA/HU/VT/CU-LASP/AIM/Joy Ng

Lysande moln över Antarktis

Molnen över sydpolen påverkas av vår vinter.

Författare: 

Publicerad:

2016-12-07

Vi närmar oss midvinter, men på södra halvklotet är det sommar. En amerikansk satellit observerar nu en typ av moln över Antarktis som bildas högt upp i atmosfären under sommaren. De kallas för nattlysande moln, eftersom de ser självlysande ut under ljusa sommarnätter när solen står strax under horisonten och lyser upp dem underifrån. Från rymden går det också att se de här molnen under dagtid, och studera dem när de befinner sig inom de område där solen lyser dygnet runt.

Enligt Linda Megner på Meteorologiska institutionen, Stockholms universitet, är det mycket intressant att jämföra skillnaderna mellan nattlysande moln över Arktis och Antarktis. De senaste årens forskning tyder på att det finns en koppling mellan vinterförhållandena på ena halvklotet och atmosfärens övre delar på det andra halvklotet.

– Vädret på södra halvklotet är lite mer stabilt på vintern än här på norra halvklotet, och det verkar göra att de nattlysande molnen vi ser när vi har sommar här är mer stabila än de som finns över Antarktis, säger Linda Megner.

Linda Megner och hennes medarbetare förbereder sig nu för att göra nya studier av nattlysande moln med hjälp av satelliten Mats, som vi skrev om i F&F 11/2016.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar