Nej, det finns ingen mirakelkur mot förkylning

Det finns gott om vitaminer, mineraler och medicintekniska produkter som påstås lindra förkylning. Men bevisen för deras effektivitet är svaga och ofta bristfälliga, visar en genomgång av produkter på marknaden.

Publicerad
febertermometer, tabletter, citroner och papper på soffbordet. Person under filt.

Förkylt? Det är bara att gilla läget.
Bild: Getty images

En förkylning är en mild självläkande sjukdom. Ändå kostar den samhället massor i form av sjukdagar och annan frånvaro. Efter förkylningsmånaden februari, även kallad ”vabruari”, gav regeringen i uppdrag till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, att utvärdera de produkter som påstås förhindra, lindra, förkorta eller bota förkylningar.

Pernilla Östlund
Pernilla Östlund, avdelningschef på SBU.
Bild: Magnus Glans

– I sammanhanget talas det ofta om vitaminerna B6, B12, C och D, och mineralerna zink, magnesium och selen, samt medicintekniska produkter som mun- och nässprej, säger Pernilla Östlund, avdelningschef på SBU.

Bristfälliga studier om förkylning

För att analysera effekten av de olika produkterna gjordes en systematisk litteraturgenomgång av befintlig forskning i frågan. SBU gjorde även en bedömning av kvaliteten på studierna. Resultatet blev dystert.

– Till att börja med såg vi att forskningen bakom de medicintekniska produkterna var bristfällig. Det fanns återkommande problem med bland annat adekvat studieblindning, slumpmässig gruppindelning av deltagarna och förregistrering av vad för resultat som skulle utvärderas. Dessutom var tillverkarna ofta direkt inblandade i analysen av slutresultaten.

Ovanligt med vitaminbrist i Sverige

Även de studier som undersökte vitaminer och mineraler innehöll diverse brister. Bland annat var förkylningssymtomen självrapporterade och det framgick inte om studiedeltagarna hade underskott på någon vitamin eller mineral. För en studiedeltagare som har vitaminbrist kan ett tillskott hjälpa, men sådana brister är ytterst ovanliga i Sverige.

– Därför borde det tydligt framgå om deltagarna lider av någon vitamin- eller mineralbrist innan de får tillskotten. Så var inte fallet här. För en person med brist kan tillskottet ge en stor effekt – men det säger ingenting om vad som funkar för den stora majoriteten av befolkningen.

C-vitamin kan ha en förebyggande effekt

Sammantaget var det inga studier som visade att det gick att bota eller lindra förkylning med omnämnda produkter. C-vitamin har möjligen en liten förebyggande effekt. Likaså kan C-vitamin och zink möjligen förkorta en förkylning något. Men även de resultaten är osäkra.

– I de flesta fall går det inte att säga någonting alls om att produkterna hjälper. I några få fall kan de kanske hjälpa, men det är ett starkt kanske eftersom studierna som påstår det lider av en rad brister. I dag finns det ingen mirakelbehandling och vi får nog fortsätta att se förkylningar som en del av livet.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor